Бербере
СъставНеобходими продукти за 6 чаши
- 1 ч. л. смлян джинджифил
- ½ ч. л. кардамон
- ½ ч. л. кориандър
- ½ ч. л. сминдух
- ¼ ч. л. смляно индийско орехче
- 3 зърна карамфил
- 1 щипка канела
- 4 зърна бахар
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 2 ч. л. сол
- 3 с. л. червено вино
- 1 ч. ч. червен пипер
- ½ ч. л. черен пипер
- 400 мл вода
-
2 с. л. фъстъчено олио
Начин на приготвяне
- 1.
Джинджифилът, кардамонът, сминдухът, индийското орехче, карамфилът, канелата и бахарът се слагат в тиган на умерен огън за 1-2 мин. при непрекъснато разбъркване, докато станат ароматни. Охлаждат се.
- 2.
Подправките се смесват с 1 ч. л. сол, лука, чесъна и виното и се стриват в хаванче или се смилат в чопър.
- 3.
Червеният пипер се смесва с другата лъжица сол и се запичат в сух тиган на слаб огън за 1 мин. при непрекъснато разбъркване.
- 4.
Добавят се водата, олиото и подправките и се бърка непрекъснато на слаб огън около 10 мин.
- 5.
Готовата подправка се охлажда, слага се в буркан и се покрива с 1 см олио. Съхранява се в хладилника.