Сьомга в червено вино с репички
Репички, сотирани в масло? Да, точно така. Смело ви препоръчваме да ги опитате, както и изпържените им до хрупкавост листа – пикантните кореноплодни и листата им по забележително вкусен начин балансират плътната рибена масленост на сьомгата, чийто вкус е по-пикантен и дълбок тук благодарение на червеното вино.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 котлета от сьомга
- 500 мл леко червено вино с плодов аромат, без дъб
- 4 стръка мащерка
- 2 с. л. студено масло
-
2 връзки репички с листата
Начин на приготвяне
- 1.
Виното се слага да заври заедно с мащерката и ½ ч. л. морска сол. След като поври 3-4 мин. на силен огън, се слага рибата и се оставя на много тих огън да къкри 5 мин. Изважда се внимателно с решетеста лъжица и се оставя на топло.
- 2.
Сосът се редуцира наполовина и към него се добавя половината от студеното масло. Разбърква се, докато се поеме.
- 3.
Останалото масло се загрява и в него се слагат почистените репички. Разбъркват се 2-3 мин., посоляват се. Листата се измиват, подсушават се и се изпържват в същото масло на умерен огън, докато станат хрупкави.
- 4.
Рибата се сервира със соса, репичките и листата.