Сьомга в бутер тесто
Сьомга, спанак и сметана е класическа комбинация, но в тази рецепта на Йоланта от Вкусно с Йоли зеленчукът вкусно и по български е обогатен с пресни лук и чесън.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 50 г масло
- 1 кг пресен спанак
- 1 връзка пресен лук
- 2 стръка пресен чесън
- 1 връзка копър
- 1 връзка магданоз
- ¼ ч. л. настъргано индийско орехче
- 1 пакет бутер тесто
- 4 котлета сьомга
- 4 с. л. заквасена сметана
- 1 яйце
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зеленчуците и пресните подправки се задушават за кратко в сгорещеното масло. Подправят се със сол, черен пипер и индийско орехче.
- 2.
Тестото се нарязва на правогълници, достатъчно големи да загърнат добре парчетата риба.
- 3.
Върху всяко парче тесто слага по един котлет сьомга, предварително овкусен със сол и пипер. Рибата се намазва със сметана и отгоре се разпределя спанакът.
- 4.
Краищата на тестото се намазват с разбито яйце, загъват се и се прищипват плътно .
- 5.
Тестото отгоре също се намазва с разбито яйце. От друг лист тесто със специална резачка може да се направи декоративна решетка, която се слага върху пакета и се намазва с яйце.
- 6.
Ястието се изпича в загрята на 200⁰ С фурна за 20 мин.
- 7.
Рибата се сервира топла, гарнирана със свежа салата.