Сьомга с вишни
Риба с плодове? Звучи необичайно, но е с фантастичен резултат. Сьомгата е благородна риба, а и вишните са аристократи сред плодовете – тяхната кисела горчивина, балансирана от нежна сладост, уравновесява и допълва богатото на мазнини месо на розово-оранжевата риба.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г филе от сьомга
- 100 г вишни без костилки
- 2 с. л. мед
- ½ ч. л. пипер меланж
- ½ ч. л. млян кориандър
- сол на вкус
- за гарниране:
- 1 ч. ч. вишни без костилки
- 1 с. л. червен лук, ситно нарязан
- 1 малка скилидка чесън, пресована
- 1 ч. л. настърган пресен джинджифил
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 1 ч. л. мед
- 2 ч. ч. рукола или зелена салата
- 1 с. л. олио от гроздови семки
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Вишните за гарниране се нарязват на половинки и се разбъркват с лука, чесъна, джинджифила, чушката, меда и сол на вкус. Сместа се покрива и се слага в хладилника до поднасяне на ястието.
- 2.
Вишните за рибата се пасират и се разбъркват с меда. Филетата се нарязват на еднакви парчета. Посоляват се и се поръсват с шарен пипер и кориандър на вкус. Намазват се с вишневия сос и се запичат 15 мин. в загрята на 190° С фурна.
- 3.
Вишневата салата се разбърква с руколата или накъсаните листа на зелената салата и олиото. Поднася се с горещата риба.