Сьомга с аспержи, крем-сирене и пресни картофи
Финото месо на сьомгата трудно понася тежки въглехидратни храни, затова пресните картофи са добър избор в това предястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г пресни картофи
- 200 г аспержи
- 300 г филе от сьомга
- 3 с. л. зехтин
- 2 скилидки чесън, ситно нарязан
- 2 с. л. лимонов сок
- 200 г крем-сирене
- 2 с. л. пресен копър, ситно нарязан
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват добре и се слагат за 15 мин. да се сварят, покрити с вода с 1 ч. л. сол. Отцеждат се. Нарязват се на големи парчета.
- 2.
Аспержите се почистват от твърдата долна част и се нарязват на парчета по 5 см. Бланшират се за 2 мин. във вряща подсолена вода, отцеждат се и се слагат в ледена вода, за да запазят цвета си.
- 3.
Рибата се поръсва със сол и пипер.
- 4.
В загретия зехтин се слага чесънът, разбърква се и веднага се поставя рибата. Изпържва се от двете страни до златисто. Внимава се да не изгори чесънът. Изваждат се рибата и чесънът и в същата мазнина се сипват картофите и аспержите. Посоляват се леко и се разбъркват 2-3 мин. Разбъркват се със сиренето, лимоновия сок и копъра. Прибавя се и накъсаната на парчета риба. Сервира се веднага.