Сьомга на тиган със сос от сини сливи
Всеки почитател на рибната кухня добре познава отличните вкусови качества на сьомгата. Ние ви я поднасяме в достойна за нея изискана компания – със сос от сини сливи и салата от манго, авокадо и портокал.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за соса:
- 200 г почистени сини сливи
- 200 мл вода
- 1 с.л. кафява захар
- 4 с.л. вермут
- 1 с.л. тъмен соев сос
- 1 с.л. винен оцет
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
- пресен кориандър за гарниране
- за рибата:
- 2 х 200 г котлети от сьомга
- морска сол на вкус
- бял пипер на вкус
- 1 с.л. зехтин
- за гарниране:
- 1 манго, обелено и нарязано на ситно
- 1 авокадо, обелено и нарязон на ситно
- 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
- 1 портокал, нарязан на филенца
- щипка чили
- 1 с. л. сок от лайм или лимон
- сол на вкус
- за зелената салата:
- 1 зелена салата
- 1 с.л. оризов оцет
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. мед
- 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сосът се приготвя, като сливите се слагат да заврат с водата, вермута, соевия сос, оцета, захарта, солта и пипера. Разбърква се непрекъснато. Ако е необходимо, може да се прибави още малко вода. След това се пасира.
- 2.
Всички продукти за гарнитурата се смесват и се подправят с лимонов сок и сол на вкус.
- 3.
За зелената салата се смесват оцетът, зехтинът, медът и лукът. Салатата се накъсва на парченца и преди сервиране се поръсва с дресинга.
- 4.
Рибата се поръсва със сол и пипер. Намазва се с малко от соса. Поставя се в тавичка и се слага за 8 мин. във фурна, загрята до 190˚С.
- 5.
Рибата се сервира с гарнитурата, салатата и полята със соса.