Шведска ябълкова торта
СъставНеобходими продукти за 0
- 500 г ябълки
- 80 г масло
- 150 г захар
- 125 г обелени и смлени бадеми
- 1 с. л. брашно
- 2 яйца
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- 1 с. л. лимонов сок
- за соса:
- 1 ч. ч. вода
- 1 ч. л. царевично нишесте
- 100 г захар
- 2 с. л. масло
- 1 ванилова есенция
- щипка сол
Начин на приготвяне
- 1.
Ябълките се обелват, почистват се и се нарязват на тънки резенчета. Слагат се да заврат 2 с.л. захар и 1 с. л. вода. В получения сироп се задушават ябълките 2-3 мин. Дъното на форма за печене с диаметър 20 см се намазва с масло и отгоре се подреждат задушените ябълки.
- 2.
Маслото се разбива с останалата захар. Прибавят се жълтъците, смлените бадеми, лимоновата кора и лимоновият сок.
- 3.
Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя им се 1 с. л. захар и се смесват внимателно с масленото тесто. Всичко се изсипва върху ябълките. Сладкишът се пече около 40 мин. на 180° С. Сервира се със студен ванилов сос.
- 4.
Сосът се приготвя, като се смесят захарта, водата и нишестето. Сместа се слага да заври при непрекъснато бъркане. Щом се посгъсти, се прибавят по малко маслото и ванилията. Разбърква се и се охлажда.