Шоколадово вдъхновение
Този сладкиш може да бъде сглобен като торта или представен и в по-различен вид. В чиния се подреждат парче от ореховия блат върху плодов сос. Върху него се слагат топки от шоколадовия мус, езичета, карамелизиран физалис и парче орехов блат.
СъставНеобходими продукти за 8
- за блатовете:
- 5 белтъка
- 400 г захар на ситни кристали
- 1 ч. ч. смлени орехи
- 1 с. л. нишесте
- 1 с. л. брашно
- за муса:
- 4 с. л. захар
- 100 мл вода
- 1 с. л. желатин
- 250 г тъмен шоколад
- 500 мл сметана за разбиване
- 4 с. л. ликьор тип Irish Cream
- за езичетата:
- 3 белтъка
- 1 ч. ч. пудра захар
- 1 ч. ч. брашно
- 60 г разтопено масло
- 1 с. л. сусам
- 1 с. л. филирани бадеми
- за украсата:
- 50 г тъмен шоколад
- 8 плодчета физалис и кумкуат
- 1 маракуя, по желание
- 3 с. л. захар за карамел
- 4 с. л. замразени горски плодове
- 2 с. л. захар за плодовете
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъците за блатовете се разбиват с щипка сол, докато започнат да се образуват меки връхчета. Добавя се захарта постепенно, при непрекъснато разбиване. Орехите се разбъркват с нишестето и брашното и се добавят към сместа, като леко се разбъркват с дървена лъжица. Върху хартия за печене се оформят 4 кръгли блата. Пекат се във фурна, загрята до 160° С (с вентилатор 140°С) около 40 мин.
- 2.
Захарта и водата за муса се слагат да заврат. Желатинът се накисва в 3 с. л. студена вода и се слага в горещия захарен сироп.
- 3.
Шоколадът се разтопява в микровълнова фурна за 2-3 мин, като се разбърква на всяка минута или на водна баня. Към него при непрекъснато разбъркване се наливат желатиновата смес и ликьорът. Ако сместа се сгъсти прекалено, се загрява за 1-2 мин. на водна баня или в микровълновата фурна. Охлажда се. Сметаната се разбива на твърд сняг и една трета от нея се разбърква в шоколада. Добавя се останалата сметана.
- 4.
За езичетата белтъците и захарта се разбиват с тел. Добавя се брашното, разбърква се и се сипва малко по малко маслото. Сместа се слага за 30 мин. в хладилника. После върху хартия за печене от нея се оформят триъгълници. Поръсват се с ядките и сусама. Пекат се 5-8 мин. във фурна, загрята до 200° С.
- 5.
Тортата се сглобява, като се редуват блатове и шоколадов мус. Завършва се със слой мус. Оставя се да се стегне в хладилника за 4-5 часа.
- 6.
Захарта за карамела се стопява, в нея се потопяват плодовете и се правят форми за украса.
- 7.
Замразените плодове се слагат да заврат за 2-3 мин. със захарта.
- 8.
Тортата се украсява с езичетата, карамелизираните плодове, шоколада и плодовия сос.
Препоръчани напитки: сухо пенливо вино; Irish Cream; кафеен ликьор; уиски от Тенеси