Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадово вдъхновение

Снимка за Шоколадово вдъхновение
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

Този сладкиш може да бъде сглобен като торта или представен и в по-различен вид. В чиния се подреждат парче от ореховия блат върху плодов сос. Върху него се слагат топки от шоколадовия мус, езичета, карамелизиран физалис и парче орехов блат.

СъставНеобходими продукти за 8

  • за блатовете:
  • 5 белтъка
  • 400 г захар на ситни кристали
  • 1 ч. ч. смлени орехи
  • 1 с. л. нишесте
  • 1 с. л. брашно
  • за муса:
  • 4 с. л. захар
  • 100 мл вода
  • 1 с. л. желатин
  • 250 г тъмен шоколад
  • 500 мл сметана за разбиване
  • 4 с. л. ликьор тип Irish Cream
  • за езичетата:
  • 3 белтъка
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 1 ч. ч. брашно
  • 60 г разтопено масло
  • 1 с. л. сусам
  • 1 с. л. филирани бадеми
  • за украсата:
  • 50 г тъмен шоколад
  • 8  плодчета физалис и кумкуат
  • 1 маракуя, по желание
  • 3 с. л. захар за карамел
  • 4 с. л. замразени горски плодове
  • 2 с. л.  захар за плодовете

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Белтъците за блатовете се разбиват с щипка сол, докато започнат да се образуват меки връхчета. Добавя се захарта постепенно, при непрекъснато разбиване. Орехите се разбъркват с нишестето и брашното и се добавят към сместа, като леко се разбъркват с дървена лъжица. Върху хартия за печене се оформят 4 кръгли блата. Пекат се във фурна, загрята до 160° С (с вентилатор 140°С) около 40 мин.

  2. 2.

    Захарта и водата за муса се слагат да заврат. Желатинът се накисва в 3 с. л. студена вода и се слага в горещия захарен сироп.

  3. 3.

    Шоколадът се разтопява в микровълнова фурна за 2-3 мин, като се разбърква на всяка минута или на водна баня. Към него при непрекъснато разбъркване се наливат желатиновата смес и ликьорът. Ако сместа се сгъсти прекалено, се загрява за 1-2 мин. на водна баня или в микровълновата фурна. Охлажда се. Сметаната се разбива на твърд сняг и една трета от нея се разбърква в шоколада. Добавя се останалата сметана.

  4. 4.

    За езичетата белтъците и захарта се разбиват с тел. Добавя се брашното, разбърква се и се сипва малко по малко маслото. Сместа се слага за 30 мин. в хладилника. После върху хартия за печене от нея се оформят триъгълници. Поръсват се с ядките и сусама. Пекат се 5-8 мин. във фурна, загрята до 200° С.

  5. 5.

    Тортата се сглобява, като се редуват блатове и шоколадов мус. Завършва се със слой мус. Оставя се да се стегне в хладилника за 4-5 часа.

  6. 6.

    Захарта за карамела се стопява, в нея се потопяват плодовете и се правят форми за украса.

  7. 7.

    Замразените плодове се слагат да заврат за 2-3 мин. със захарта.

  8. 8.

    Тортата се украсява с езичетата, карамелизираните плодове, шоколада и плодовия сос.

Препоръчани напитки: сухо пенливо вино; Irish Cream; кафеен ликьор; уиски от Тенеси

Галерия
Дек. 2009
Още подобни рецепти
Коментари