Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадово-малинова торта

Снимка за Шоколадово-малинова торта
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Безукорното съчетание на шоколад и малини за пореден път разкрива качествата си в тази елегантна торта.

СъставНеобходими продукти за 12 парчета

  1. 200 г меко масло
  2. 375 г (2 ч. ч.) фина кристална захар
  3. 2 яйца
  4. 200 г маскарпоне или крем-сирене
  5. 100 г кисело мляко
  6. 150 г прясно мляко
  7. 1 с. л. лимонов сок
  8. 400 г брашно
  9. 100 г какао
  10. 1 щипка сол
  11. 2 ч. л. сода бикарбонат
  12. за пълнежа:
  13. 500 г маскарпоне
  14. 250 г заквасена сметана
  15. 5 с. л. пудра захар
  16. 250 г сметана 35%
  17. 2 с. л. кокосов ликьор
  18. 300 г малини
  19. за глазурата:
  20. 100 г захар
  21. 2 с. л. вода
  22. 2 белтъка
  23. 200 г меко масло
  24. за украсата:
  25. 250 г тъмен шоколад
  26. 100 г бял шоколад
  27. за крема за украса:
  28. 100 г шоколад
  29. 200 г сметана
  30. 1 с. л. пудра захар
  31.  ацетатно фолио

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото и захарта се разбиват на крем. Добавят се яйцата едно по едно. Слага се сиренето и се разбърква добре.

  2. 2.

    Смесват се киселото мляко, прясното мляко и лимоновият сок.

  3. 3.

    Брашното се пресява с какаото, солта и содата. Добавя се на два пъти към маслената смес, като се редува с млечната. Сипва се в 2 форми с диаметър 26 и 18 см, застлани с хартия за печене. Пекат се 45 мин. във фурна, загрята до 170° С. Блатовете се охлаждат 5 мин. във формите и се изваждат, за да изстинат напълно. Разрязват се на 2 или 3 слоя.

  4. 4.

    За крема-пълнеж маскарпонето се разбива заедно със заквасената сметана и захарта. Течната сметана се разбива отделно и се добавя. Слага се ликьорът.

  5. 5.

    Всеки слой от тортата се намазва с крем и се покрива с малини. Сглобяват се двата етажа.

  6. 6.

    За крема-глазура захарта се слага да ври с водата за 3-4 мин. или докато капка от сиропа, пусната в студена вода, стане на меко топче.

  7. 7.

    Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и постепенно се добавя захарният сироп. Кремът се разбива, докато достигне стайна температура. Добавя се маслото, нарязано на 6 кубчета. Тортата се намазва с крема.

  8. 8.

    Стопяват се двата вида шоколад за украсата. Темперират се до 32° С. От релефно опаковъчно фолио на балончета се изрязва цвете. Леко се намазва с бял шоколад и се нанася слой от тъмния. Охлажда се до втвърдяване на стайна температура, слага се в хладилника за 10 мин., отделя се от фолиото и се слага върху тортата.

  9. 9.

    Изрязват се 9 лентички с дължина 10 см и широчина 2 см от ацетатно фолио. Намазват се с бял шоколад и могат да се декорират със сладкарски гребен. След като белият шоколад леко се втвърди, се намазва със слой от тъмния. Лентичките се сгъват, за да се съберат краищата им, и се поставят под чаша върху хартия за печене, за да се втвърдят. Слагат се за 15 мин. в хладилника, после фолиото внимателно се обелва. Панделката се сглобява върху тортата, като се залепва със темпериран шоколад. По същия начин се намазват с бял и черен шоколад ленти от по-широко твърдо фолио за страните на тортата. Фолиото внимателно се обелва.

  10. 10.

    За крема-украса шоколадът се стопява на водна баня или в микровълновата фурна, като се разбърква на всеки 15 сек. Сметаната се разбива до сгъстяване и при непрекъснато разбиване се добавя шоколадът. Шприцова се.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари