Шоколадово-малинова торта
СъставНеобходими продукти за 12 парчета
- 200 г меко масло
- 375 г (2 ч. ч.) фина кристална захар
- 2 яйца
- 200 г маскарпоне или крем-сирене
- 100 г кисело мляко
- 150 г прясно мляко
- 1 с. л. лимонов сок
- 400 г брашно
- 100 г какао
- 1 щипка сол
- 2 ч. л. сода бикарбонат
- за пълнежа:
- 500 г маскарпоне
- 250 г заквасена сметана
- 5 с. л. пудра захар
- 250 г сметана 35%
- 2 с. л. кокосов ликьор
- 300 г малини
- за глазурата:
- 100 г захар
- 2 с. л. вода
- 2 белтъка
- 200 г меко масло
- за украсата:
- 250 г тъмен шоколад
- 100 г бял шоколад
- за крема за украса:
- 100 г шоколад
- 200 г сметана
- 1 с. л. пудра захар
- ацетатно фолио
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото и захарта се разбиват на крем. Добавят се яйцата едно по едно. Слага се сиренето и се разбърква добре.
- 2.
Смесват се киселото мляко, прясното мляко и лимоновият сок.
- 3.
Брашното се пресява с какаото, солта и содата. Добавя се на два пъти към маслената смес, като се редува с млечната. Сипва се в 2 форми с диаметър 26 и 18 см, застлани с хартия за печене. Пекат се 45 мин. във фурна, загрята до 170° С. Блатовете се охлаждат 5 мин. във формите и се изваждат, за да изстинат напълно. Разрязват се на 2 или 3 слоя.
- 4.
За крема-пълнеж маскарпонето се разбива заедно със заквасената сметана и захарта. Течната сметана се разбива отделно и се добавя. Слага се ликьорът.
- 5.
Всеки слой от тортата се намазва с крем и се покрива с малини. Сглобяват се двата етажа.
- 6.
За крема-глазура захарта се слага да ври с водата за 3-4 мин. или докато капка от сиропа, пусната в студена вода, стане на меко топче.
- 7.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и постепенно се добавя захарният сироп. Кремът се разбива, докато достигне стайна температура. Добавя се маслото, нарязано на 6 кубчета. Тортата се намазва с крема.
- 8.
Стопяват се двата вида шоколад за украсата. Темперират се до 32° С. От релефно опаковъчно фолио на балончета се изрязва цвете. Леко се намазва с бял шоколад и се нанася слой от тъмния. Охлажда се до втвърдяване на стайна температура, слага се в хладилника за 10 мин., отделя се от фолиото и се слага върху тортата.
- 9.
Изрязват се 9 лентички с дължина 10 см и широчина 2 см от ацетатно фолио. Намазват се с бял шоколад и могат да се декорират със сладкарски гребен. След като белият шоколад леко се втвърди, се намазва със слой от тъмния. Лентичките се сгъват, за да се съберат краищата им, и се поставят под чаша върху хартия за печене, за да се втвърдят. Слагат се за 15 мин. в хладилника, после фолиото внимателно се обелва. Панделката се сглобява върху тортата, като се залепва със темпериран шоколад. По същия начин се намазват с бял и черен шоколад ленти от по-широко твърдо фолио за страните на тортата. Фолиото внимателно се обелва.
- 10.
За крема-украса шоколадът се стопява на водна баня или в микровълновата фурна, като се разбърква на всеки 15 сек. Сметаната се разбива до сгъстяване и при непрекъснато разбиване се добавя шоколадът. Шприцова се.