Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадово-бананова морска торта

Снимка за Шоколадово-бананова морска торта
240
Време за приготвяне: 4 часа + 4 часа за моделиране, престой в хладилника и т. н.
III
Степен на трудност - Сложна

Комбинирането на банани и шоколад винаги е добра и вкусна идея, особено когато са във формата на екстравагантна торта.

СъставНеобходими продукти за 30 порции

  1. за банановия блат:
  2. 250 г масло
  3. 1 ч. ч. пудра захар
  4. 4 яйца
  5. 1 ч. ч. прясно мляко
  6. 1 ч. л. лимонов сок
  7. 3 ч. ч. брашно
  8. 1 ч. л. бакпулвер
  9. ½ ч. л. сода за хляб
  10. 1 ч. ч. банани, смачкани на пюре
  11. 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  12. за шоколадовите мъфини и шоколадовия блат:
  13. 300 г тъмен шоколад, нарязан
  14. 250 г масло
  15. 3½ ч. ч. брашно
  16. 4 ч. л. бакпулвер
  17. ½ ч. л. сол
  18. 1½ ч. ч. кафява захар
  19. 4 яйца
  20. 1½ ч. ч. ч. прясно мляко
  21. 1 с. л. сок от лимон
  22. 1 ч. л. ванилова захар
  23. 1 ч. ч. шоколад, ситно нарязан за мъфините
  24. за банановия крем:
  25. 500 мл бананов нектар
  26. 1 пакет Пудинг ванилия Dr. Oetker
  27. 1 с. л. желатин
  28. 400 мл сметана за разбиване
  29. 4 с. л. пудра захар
  30. 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  31. за синия шоколадов крем:
  32. 300 мл сметана
  33. 200 г бял шоколад
  34. 40 мл ликьор кюрасао или синя сладкарска боя
  35. за украсата:
  36.  сини и зелени твърди бонбони
  37. 600 г захарно тесто за моделиране или марципан
  38.  сладкарски бои
  39. 5 бисквити, натрошени
  40. 2 с. л. смлени орехи
  41.  силиконови формички за морски животни, миди, кораби и перли
  42.  силиконов борд кораби
  43.  силиконов релеф за речни камъни
  44. 6 капсули за мъфини
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За банановия блат маслото се разбива на крем със захарта. Добавят се едно по едно яйцата. Брашното се пресява с бакпулвера и содата. Лимоновият сок се разбърква с млякото. Към маслената маса се добавя половината от брашното, разбърква се, налива се млякото, отново се разбърква и се слага останалото брашно. Прибавят се бананите и портокаловата кора. Сместа се сипва в кръгла форма с диаметър 28 - 30 см, застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180˚ С за 40-50 мин., или докато се надигне центърът и блатът стане твърд при натиск. Изважда се от формата и се охлажда. Срязва се на два блата.

  2. 2.

    Маслото и шоколадът се слагат на водна баня да се стопят при непрекъснато разбъкване. В голяма купа се пресяват заедно брашното, бакпулверът и солта. Разбъркват се със захарта. Яйцата се разбиват и към тях се добавя млякото, разбъркано с лимоновия сок. Брашното се смесва с яйчната смес и ванилията и се прибавя шоколадовата. Тестото се разделя на две части. Към едната се прибавя нарязаният шоколад.

  3. 3.

    Капсулите за мъфини се поставят във форми за мъфини или в подходящи топлоустойчиви чаши. Пълнят се до 2/3 от височината със сместа с нарязания шоколад и се слагат в загрята до 180˚ С за 15 - 20 мин., или докато се надигнат в средата. Охлаждат се.

  4. 4.

    От останалата смес се изпича кръгъл блат с диаметър 15 см във форма, застлана с хартия за печене на 180˚ С за 20 мин. Охлажда се и се срязва на три блата.

  5. 5.

    За банановия крем пакетът Пудинг ванилия Dr. Oetker се разбърква с 50 мл студена вода. Желатинът се накисва за 3 мин. в 3 с. л. студена вода. Нектарът се слага да заври с портокаловата кора и се добавя пудингът, като непрекъснато се бърка на слаб огън, докато се сгъсти. Сипва се желатинът и се разбърква, докато се стопи. Охлажда се напълно.

  6. 6.

    Сметаната се разбива на гъст сняг, прибавя се захарта. Внимателно се разбърква с банановия крем. В едната половина на банановия блат се изрязват дупки с големината на мъфините. С банановия крем се сглобяват банановите и шоколадовите блатове. Малкият шоколадов блат се слага в центъра на тортата. Цялата торта се намазва със слой бананов крем. Слага се да се стегне в хладилника за няколко часа.

  7. 7.

    За синия крем сметаната се слага да заври и с нея се залива белият шоколад. Разбърква се, докато се стопи. Добавя се ликьорът или боята. Охлажда се и се слага в хладилника за поне 2 часа.

  8. 8.

    Захарното или марципановото тесто се оцветява в синьо, розово и оранжево. От него се разточва върху леко намаслена със зехтин или олио повърхност тънък слой за борд на тортата. Ако се смесят син и бял цвят и не се размесят съвсем, се получава ефект на вълни. Ако се използват силиконови форми за борд, леко се намасляват и тестото се притиска, за да се отпечата релефът. Изважда се и се обличат страните на тортата.

  9. 9.

    Върху долния етаж се поръсва “пясък” от натрошени бисквити, орехи и кафява захар.

  10. 10.

    Синият крем се разбива с миксер до сгъстяване и се шприцова върху мъфините и втория етаж на тортата.

  11. 11.

    От захарното тесто се правят малки топчици, които се притискат плътно в силиконовите формички с миди и охлювчета и се изваждат. Поставят се върху „пясъка”. По същия начин се правят захарни кораби. Оставят се да засъхнат за няколко часа..

  12. 12.

    От сини и зелени твърди бонбони се оформя „море”, като бонбоните се сипват върху хартия за печене в кръг с диаметър 15 см и се слагат на 160˚ С във фурната, докато се разтопят. Внимава се да не се карамелизират. Изваждат се от фурната и когато се втвърдят, се отделят от хартията и се поставят върху втория етаж на тортата. Докато не е съвсем втвърдено ”морето”, отгоре се поставят изсъхналите захарни кораби. За да не падат, докато всичко се втвърди, се закрепват с клечки за зъби. Бордът на тортата се поръсва също с “пясък”.

  13. 13.

    Мъфините може да се украсят с “перли” от захарно тесто и за блясък се поръсват с перлен спрей, по желание. Може да се ползват и готови твърди захарни перли.
     


Галерия
Авг. 2012
Още подобни рецепти
Коментари