Шоколадово-бананова морска торта
СъставНеобходими продукти за 30 порции
- за банановия блат:
- 250 г масло
- 1 ч. ч. пудра захар
- 4 яйца
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 ч. л. лимонов сок
- 3 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сода за хляб
- 1 ч. ч. банани, смачкани на пюре
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- за шоколадовите мъфини и шоколадовия блат:
- 300 г тъмен шоколад, нарязан
- 250 г масло
- 3½ ч. ч. брашно
- 4 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сол
- 1½ ч. ч. кафява захар
- 4 яйца
- 1½ ч. ч. ч. прясно мляко
- 1 с. л. сок от лимон
- 1 ч. л. ванилова захар
- 1 ч. ч. шоколад, ситно нарязан за мъфините
- за банановия крем:
- 500 мл бананов нектар
- 1 пакет Пудинг ванилия Dr. Oetker
- 1 с. л. желатин
- 400 мл сметана за разбиване
- 4 с. л. пудра захар
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- за синия шоколадов крем:
- 300 мл сметана
- 200 г бял шоколад
- 40 мл ликьор кюрасао или синя сладкарска боя
- за украсата:
- сини и зелени твърди бонбони
- 600 г захарно тесто за моделиране или марципан
- сладкарски бои
- 5 бисквити, натрошени
- 2 с. л. смлени орехи
- силиконови формички за морски животни, миди, кораби и перли
- силиконов борд кораби
- силиконов релеф за речни камъни
-
6 капсули за мъфини
Начин на приготвяне
- 1.
За банановия блат маслото се разбива на крем със захарта. Добавят се едно по едно яйцата. Брашното се пресява с бакпулвера и содата. Лимоновият сок се разбърква с млякото. Към маслената маса се добавя половината от брашното, разбърква се, налива се млякото, отново се разбърква и се слага останалото брашно. Прибавят се бананите и портокаловата кора. Сместа се сипва в кръгла форма с диаметър 28 - 30 см, застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180˚ С за 40-50 мин., или докато се надигне центърът и блатът стане твърд при натиск. Изважда се от формата и се охлажда. Срязва се на два блата.
- 2.
Маслото и шоколадът се слагат на водна баня да се стопят при непрекъснато разбъкване. В голяма купа се пресяват заедно брашното, бакпулверът и солта. Разбъркват се със захарта. Яйцата се разбиват и към тях се добавя млякото, разбъркано с лимоновия сок. Брашното се смесва с яйчната смес и ванилията и се прибавя шоколадовата. Тестото се разделя на две части. Към едната се прибавя нарязаният шоколад.
- 3.
Капсулите за мъфини се поставят във форми за мъфини или в подходящи топлоустойчиви чаши. Пълнят се до 2/3 от височината със сместа с нарязания шоколад и се слагат в загрята до 180˚ С за 15 - 20 мин., или докато се надигнат в средата. Охлаждат се.
- 4.
От останалата смес се изпича кръгъл блат с диаметър 15 см във форма, застлана с хартия за печене на 180˚ С за 20 мин. Охлажда се и се срязва на три блата.
- 5.
За банановия крем пакетът Пудинг ванилия Dr. Oetker се разбърква с 50 мл студена вода. Желатинът се накисва за 3 мин. в 3 с. л. студена вода. Нектарът се слага да заври с портокаловата кора и се добавя пудингът, като непрекъснато се бърка на слаб огън, докато се сгъсти. Сипва се желатинът и се разбърква, докато се стопи. Охлажда се напълно.
- 6.
Сметаната се разбива на гъст сняг, прибавя се захарта. Внимателно се разбърква с банановия крем. В едната половина на банановия блат се изрязват дупки с големината на мъфините. С банановия крем се сглобяват банановите и шоколадовите блатове. Малкият шоколадов блат се слага в центъра на тортата. Цялата торта се намазва със слой бананов крем. Слага се да се стегне в хладилника за няколко часа.
- 7.
За синия крем сметаната се слага да заври и с нея се залива белият шоколад. Разбърква се, докато се стопи. Добавя се ликьорът или боята. Охлажда се и се слага в хладилника за поне 2 часа.
- 8.
Захарното или марципановото тесто се оцветява в синьо, розово и оранжево. От него се разточва върху леко намаслена със зехтин или олио повърхност тънък слой за борд на тортата. Ако се смесят син и бял цвят и не се размесят съвсем, се получава ефект на вълни. Ако се използват силиконови форми за борд, леко се намасляват и тестото се притиска, за да се отпечата релефът. Изважда се и се обличат страните на тортата.
- 9.
Върху долния етаж се поръсва “пясък” от натрошени бисквити, орехи и кафява захар.
- 10.
Синият крем се разбива с миксер до сгъстяване и се шприцова върху мъфините и втория етаж на тортата.
- 11.
От захарното тесто се правят малки топчици, които се притискат плътно в силиконовите формички с миди и охлювчета и се изваждат. Поставят се върху „пясъка”. По същия начин се правят захарни кораби. Оставят се да засъхнат за няколко часа..
- 12.
От сини и зелени твърди бонбони се оформя „море”, като бонбоните се сипват върху хартия за печене в кръг с диаметър 15 см и се слагат на 160˚ С във фурната, докато се разтопят. Внимава се да не се карамелизират. Изваждат се от фурната и когато се втвърдят, се отделят от хартията и се поставят върху втория етаж на тортата. Докато не е съвсем втвърдено ”морето”, отгоре се поставят изсъхналите захарни кораби. За да не падат, докато всичко се втвърди, се закрепват с клечки за зъби. Бордът на тортата се поръсва също с “пясък”.
- 13.
Мъфините може да се украсят с “перли” от захарно тесто и за блясък се поръсват с перлен спрей, по желание. Може да се ползват и готови твърди захарни перли.