Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадова торта с маракуя

Снимка за Шоколадова торта с маракуя
240
Време за приготвяне: 4 часа + 6 часа за охлаждане
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Маракуята все още е непопулярен в България плод, чийто тропически аромат идеално подхожда на шоколада и заедно с ефектната декорация създава приповдигнатото настроение на тази торта.

СъставНеобходими продукти за 10 - 12 порции

  • за основата:
  • 120 г тъмен шоколад, нарязан на парчета
  • 150 мл прясно мляко
  • 260 г захар на фини кристали
  • 100 г меко масло
  • 2 яйца
  • 200 г брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • за мусовете:
  • 100 г шоколад, 60% какао
  • 600 мл сметана, 35%
  • 1 шушулка ванилия
  • 1½ с. л. желатин
  • 4 с. л. захар
  • 6 жълтъка
  • 2 маракуи
  • 100 мл сок от мандарини
  • 100 г заквасена сметана
  • за украсата:
  • 300 г тъмен шоколад
  • 200 г бял шоколад
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Шоколадът, млякото и половината от захарта се загряват заедно, докато се стопи шоколадът. Сместа се отстранява от огъня и леко се охлажда.

  • 2.

    Маслото се разбива с останалата захар на пухкав крем. Добавя се пресятото брашно с бакпулвера, разбърква се и се прибавят леко разбитите яйца.

  • 3.

    Към сместа се сипва постепенно горещата шоколадова смес при постоянно разбиване с миксера на средна скорост.

  • 4.

    Сместа се сипва в 2 форми с диаметър 26 см и се изпича във фурна, загрята на 160° С за 25 - 30 мин. Охлаждат се 10 мин. във формите и след това се изваждат върху решетка, за да се охладят напълно.

  • 5.

    Желатинът се накисва 3 мин. в 3 с. л. студена вода.

  • 6.

    За мусовете половината от сметаната се слага да заври заедно със захарта и семената от шушулката ванилия. Жълтъците се разбиват и към тях бавно се прибавя врящата сметана при непрекъснато разбиване. Връща се на котлона на водна баня, за да се сгъсти леко. Прибавя се накиснатият желатин и се разбърква, докато се стопи.

  • 7.

    Сместа се разделя на 2 части. Към едната се прибавя стопеният шоколад, а към другата вътрешността на маракуята и сокът от мандарини. Охлаждат се.

  • 8.

    Останалата сметана се разбива на твърд сняг и се разбърква със заквасената сметана. Разделя се на две и се прибавя към шоколадовата и плодовата смес.

  • 9.

    На дъното на форма за торта с подвижни стени се слага единият блат, върху него се сипва плодовият мус. Отгоре се поставя другият блат и се покрива с шоколадовия мус. Тортата се охлажда поне 6 часа. Изважда се от формата.

  • 10.

    За украса тъмният шоколад се стопява и темперира до 32° С. От хартия за печене се изрязва лист с дължина 80 см, като се прегъва по ширина на две, за да е по-стабилен. В основата се намазва с шоколад ивица, широка 3 см, и нагоре с помощта на корнет от хартия за печене се рисуват множество застъпващи се кръгове. Може да се направи и слой от бял шоколад. Листът веднага се залепва около тортата и се оставя да се охлади и да се втвърди шоколадът. Хартията се отлепва внимателно.

  • 11.

    С помощта на формички за шоколад се отлива обувка и се шприцова пеперуда, която се залепва за обувката.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари