Шоколадова торта с лавандула
СъставНеобходими продукти за 16 порции
- 6 белтъка
- 300 г пудра захар
- 200 г смлени препечени лешници
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 с. л. брашно
- за белия крем:
- 300 мл сметана
- 200 г бял шоколад
- 1 шушулка ванилия
- 3 стръка лавандула
- 100 г цели лешници
- за розовия крем:
- 100 г сметана
- 100 г бял шоколад
- 200 г къпини, ягоди и малини
- 1 с. л. коняк
- за украса:
- 200 г бял шоколад
- 100 г тъмен шоколад
- 5-6 цели кестена
- 2 твърди бели захарни бонбона
Начин на приготвяне
- 1.
Захарта и лешниците за блатовете се смесват и се разбъркват. Слагат се в неразбитите белтъци и се поставят на котлона, докато се сгъстят. Охлаждат се и се добавят брашното и лимоновата кора.
- 2.
Върху хартия за печене с молив се рисуват кръгове с диаметър 26 см, които се напълват с лешниковото тесто. Получават се 4 блата. Пекат се във фурна загрята на 180° С за 10 мин. Охлаждат се.
- 3.
За белия крем шушулката ванилия се разрязва по дължина на две, с нож се изстъргват семенцата и заедно с шушулките и лавандулата се добавят към сметаната. Сметаната се кипва за 1-2 мин., махат се шушулките и лавандулата и се добавя към нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се разтопи шоколадът. Съдът се слага в купа с лед и вода и кремът се бърка, докато се охлади и сгъсти. Слага се в хладилника за 3-4 часа.
- 4.
За розовия крем плодовете се намачкват с вилица. Сметаната се кипва и се излива върху нарязания шоколад. Добавя се конякът и се разбърква, докато изстине. Слагат се плодовете и се оставя в хладилника за 4 часа.
- 5.
Тортата се сглобява, като първият блат се намазва с една трета от белия крем, поставя се вторият и се намазва с целия розов крем, третият блат се намазва с бял крем, слага се последният блат и цялата торта се намазва с бял крем.
- 6.
Белият и тъмният шоколад се стопяват отделно на водна баня или в микровълновата фурна. Не бива да се загряват повече от 50˚ С. Разбъркват се, докато температурата падне до 32˚ С. Дълги ленти от гъвкаво пластмасово фолио с ширина равна на височината на тортата се намазват с четка с тъмния шоколад и отгоре се намазва тънък, но непрозрачен слой от белия шоколад. Залепват се около тортата и тя се слага в хладилника, докато се стегне добре шоколадът. Лентите се отлепват.
- 7.
Чисто парче опаковъчно фолио с мехурчета (bubble wrap) се изрязва във форма на цвете. Намазва се от релефната страна с бял и черен шоколад. Оставя се да се стегне в хладилника, найлонът се отлепва и шоколадовото цвете се залепва върху тортата.
- 8.
Кестените се топват в белия и черния шоколад и се залепват на купчинка върху шоколадовото цвете.
- 9.
С останалия шоколад се шприцоват върху шаблон 2 пеперуди. Когато крилата им се стегнат, се сглобяват върху лист картон, сгънат във форма на хармоника с малко стопен черен шоколад. Отново се охлаждат и се слагат върху тортата.
- 10.
Бонбоните се натрошават и се поръсват върху хартия за печене. Слагат се в загрята фурна на 180˚ С, докато се разтопят. Охлаждат се, за да се втвърдят отново и полученият елемент се слага върху тортата.