Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадова коледна звезда

Снимка за Шоколадова коледна звезда
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Както знаем, звездата е един от най-разпространените коледни символи. Когато се родил Синът Божи, изгряла ярка звезда и показала пътя на тримата влъхви, които първи се поклонили на Христос. Затова и в украсата за Коледа присъстват всякакви звезди, но тези на масата са най-сладките!

СъставНеобходими продукти за 8-10 порции

  • За блата:
  • 5 яйца
  • 150 г / ¾ ч. ч. захар
  • 3 с.л. вода
  • 175 г смлени бадеми, лешници или орехи
  • 50 г / ½ ч. ч. какао
  • 1 с. л. разтворимо кафе
  • 25 г / 1 с. л. нишесте
  • за плънката:
  • 100 г конфитюр от ягоди
  • 40 мл ром
  • за крема:
  • 300 г сметана
  • 100 г захар
  • 150 г натурален шоколад, начупен на малки парченца
  • 4 с.л. ром
  • 1 ч.л. фино настъргана портокалова кора
  • за украса:
  • 3 с. л. какао
  •   захарни перли

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Блатът се приготвя, като белтъците се разделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват с половината от захарта и водата на крем. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Белтъците се разбъркват с жълтъците. Смесват се ядките, нишестето, какаото и кафето и се прибавят внимателно към яйчната смес. Всичко се изсипва в кръгла форма за печене с диаметър 22 см, постлана с хартия за печене. Блатът се пече около 40 мин. на 160°С. Изважда се от формата и се оставя да се охлади добре.

  2. 2.

    Блатът се разрязва хоризонтално на три пласта. Смесват се ромът и конфитюрът и с получения пълнеж се намазват пластовете и се слепват. Изрязва се кръг от хартия с диаметъра на тортата. Кръгът хартия се сгъва на 4 по показаната схема. Отрязва се малък триъгълник в края, шаблонът се разгъва и по него се отрязват 8 малки триъгълника от краищата на тортата, така че да се получи осмоъгълна звезда.

  3. 3.

    Сметаната се слага да заври. След като поври 2-3 мин., се прибавят шоколадът и портокаловата кора. Разбърква се докато шоколадовите парченца се разтопят напълно. Прибавя се ромът. Сместа се прецежда, охлажда се и се поставя в хладилника за най-малко 2 часа, най-добре за цяла нощ. След това шоколадовата смес се разбива на пухкав крем.

  4. 4.

    Намазват се страните и повърхността на звездата с тънък слой крем. Отгоре се шприцова на линии, поръсва се с какао и се украсява със захарни перли или счукани разноцветни бонбони.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари