Шишчета от боб, лукчета и тофу
Подбраните от цял свят съставки (азиатско тофу, средиземноморска мащерка, близкоизточни кайсии и т. н.) придават на тази удивляваща рецепта глобално фюжън внушение и, разбира се, невероятен вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 консерва гигантски боб, сварен
- 12 дребни лукчета, почистени
- 200 г тофу, пушено или натурално
- 2 с. л. зехтин
- 50 мл вермут
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. мащерка
- 1 с. л. нарязан магданоз
- 1 ч. л. ябълков оцет
- 2 щипки кимион
- 2 щипки сух джоджен
- чери доматчета, по желание
- сол на вкус
- за соса:
- ½ ч. ч. мармалад от кайсии
- ½ ч. ч. ябълков оцет
- ½ ч. л. сол
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 люта червена чушка, нарязана на много ситно
- 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
- 1 с. л. нарязан на ситно магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат лукчетата. Разбъркват се 1-2 мин. Слагат се вермутът, медът, мащерката, магданозът, сол и оцет на вкус. Ако се използват готови мариновани лукчета, не се слага оцет. Разбъркват се, докато течността почти се изпари. Добавят се бобът, кимионът и джодженът. Охлаждат се.
- 2.
Тофуто се нарязва на кубчета. Нанизва се на шишчета, като се редува с боб, доматчета и лукчета. Намазват се със зехтин и се изпичат на грил или грил-тиган от всички страни.
- 3.
Сосът се приготвя, като мармаладът и оцетът се слагат на среден огън за заврат. Добавя се солта, разбърква се и се вари 6-7 мин, докато леко се посгъсти. Слагат се чесънът, лютите чушки и магданозът. Охлажда се.
- 4.
Шишчетата се сервират със сладко-киселия сос.