Начало За нас Реклама Контакти

Шишчета от боб, лукчета и тофу

Снимка за Шишчета от боб, лукчета и тофу
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Подбраните от цял свят съставки (азиатско тофу, средиземноморска мащерка, близкоизточни кайсии и т. н.) придават на тази удивляваща рецепта глобално фюжън внушение и, разбира се, невероятен вкус.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 консерва гигантски боб, сварен
  2. 12 дребни лукчета, почистени
  3. 200 г тофу, пушено или натурално
  4. 2 с. л. зехтин
  5. 50 мл вермут
  6. 1 ч. л. мед
  7. 1 ч. л. мащерка
  8. 1 с. л. нарязан магданоз
  9. 1 ч. л. ябълков оцет
  10. 2 щипки кимион
  11. 2 щипки сух джоджен
  12.  чери доматчета, по желание
  13.  сол на вкус
  14. за соса:
  15. ½ ч. ч. мармалад от кайсии
  16. ½  ч. ч. ябълков оцет
  17. ½ ч. л. сол
  18. 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  19. 1 люта червена чушка, нарязана на много ситно
  20. 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
  21. 1 с. л. нарязан на ситно магданоз

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се слагат лукчетата. Разбъркват се 1-2 мин. Слагат се вермутът, медът, мащерката, магданозът, сол и оцет на вкус. Ако се използват готови мариновани лукчета, не се слага оцет. Разбъркват се, докато течността почти се изпари. Добавят се бобът, кимионът и джодженът. Охлаждат се.

  2. 2.

    Тофуто се нарязва на кубчета. Нанизва се на шишчета, като се редува с боб, доматчета и лукчета. Намазват се със зехтин и се изпичат на грил или грил-тиган от всички страни.

  3. 3.

    Сосът се приготвя, като мармаладът и оцетът се слагат на среден огън за заврат. Добавя се солта, разбърква се и се вари 6-7 мин, докато леко се посгъсти. Слагат се чесънът, лютите чушки и магданозът. Охлажда се.

  4. 4.

    Шишчетата се сервират със сладко-киселия сос.


Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари