Орехова питка
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 ч. ч. пълнозърнесто брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. ч. едро счукани орехи
- ½ ч. л. морска сол
- 1½ ч. ч. пенливо вино
-
1 с. л. мед
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява със содата и бакпулвера, връщат се вътре отделените трици и всичко се разбърква с орехите и солта.
- 2.
В средата се оформя кладенче и вътре се сипват виното и медът. Бърка се с дървена лъжица, докато се оформи еднородна смес, която е по-гъста от кексово тесто.
- 3.
Сипва се в малки формички за мъфини или в голяма форма за печене, намазана с олио и поръсена с галета. Слага се да се изпече в загрята фурна на 180˚ С за 20 - 50 мин. в зависимост от големината на формата.
- 4.
Изпечената питка може да се намаже с мед и да се поръси с орехи. На следващия ден е още по-вкусна.