Кладница на фурна с чесън и мащерка
Млякото има забележителното свойство да извлича натрапчивите и тежки миризми от продуктите, накиснати в него. Затова чесънът в тази рецепта се представя в най-добрата си светлина - укротен, сговорчив и точно толкова ароматен, колкото да подчертае фините качества на кладницата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г кладница
- 10 скилидки чесън
- 50 мл прясно мляко
- 70 г масло
- 1 ч. л. листа от прясна мащерка
Начин на приготвяне
- 1.
Чесънът се обелва, залива се със 100 мл вода и се слага да заври. Щом заври, се отцежда и се измива със студена вода. Залива се с млякото и още 50 мл студена вода и отново се слага да заври. Вари се на тих огън 5 мин. и се отцежда.
- 2.
Гъбите се нарязват на лентички и се заливат със стопеното масло, подправят се със сол и пипер на вкус, поръсват се с мащерката и се разбъркват с чесъна. Пекат се в загрята фурна на 200º С около 20 мин., докато се зачервят, като се разбъркват от време на време.