Шарлота с ягоди
Шарлота е изкусителна желирана торта, подходяща и за празник, и за ежедневен десерт. Ягодите и белият шоколад допълват колорита ѝ и взаимодействат, за да обогатят вкусовите ѝ достойнства.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за блатовете:
- 2 яйца
- 60 г пудра захар
- 60 г брашно
- 1 с. л. тъмно какао
- 1 ч. л. ванилена захар
- 100 г бишкоти
- 100 г пурички
- за пълнежа:
- 1 кг ягоди
- 1 ч. ч. захар
- 1 с. л. желатин
- 50 мл ром
- 300 мл сметана за разбиване
- 200 г заквасена сметана
- за соса от ягоди:
- 3 с. л. фина кристална захар
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. ром
- 2 с. л. сладко от червени плодове
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват с пудрата захар 3 мин. до побеляване. Постепенно се прибавят пресятото брашно с какаото и ванилената захар, като се разбърква с шпатула.
- 2.
Блатът се разпределя във форма, застлана с хартия за печене и намазана с масло. Пече се 12 мин. във фурна, загрята на 180° С. Изважда се от формата и се охлажда.
- 3.
За приготвянето на пълнежа ягодите се пасират със захарта. Загряват се 2 ч. ч. от ягодовото пюре, а останалото се оставя за сос.
- 4.
Желатинът се залива с 3 с. л. студена вода и като набъбне, се прибавя към загрятото пюре от ягоди. Разбърква се на огъня, докато се стопи, но не бива да завира. Налива се ромът. Охлажда се до полужелиране.
- 5.
Сметаната се разбива на твърд сняг и се смесва със заквасената сметана. Добавят се към ягодовата смес.
- 6.
Блатът се поставя във форма с подвижни стени, а отстрани се подреждат бишкотите и пуричките, като се редуват. Залива се с ягодовия пълнеж. Могат да се сложат няколко цели ягоди. Оставя се в хладилника за поне 6 часа.
- 7.
За соса от ягоди запазеното ягодово пюре се смесва с лимоновия сок, захарта, рома и сладкото от червени плодове.
- 8.
Всяко парче шарлота се поднася в чинийка с няколко лъжици от ягодовия сос.