Начало За нас Реклама Контакти

Шарлота с круши

Снимка за Шарлота с круши
100
Време за приготвяне: 100 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Шарлотите са популярни десерти, които се приготвят не много трудно и освен това лесно се поддават на  импровизации със съставките. Освен круши за крема в тази рецепта може да се използват праскови и кайсии.

СъставНеобходими продукти за 8 парчета

  • за блата:
  • 4 яйца
  • 200 г захар
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 100 г брашно
  • 100 г царевично нишесте
  • за крушите:
  • 200 мл вода
  • 150 г захар
  • 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  • 100 г крушов ликьор или бърбън
  • 2 твърди круши, нарязани на резени
  • за крема:
  • 6 жълтъка
  • 150 г захар
  • 350 г сметана
  • 350 г прясно мляко
  • 2 меки ароматни пасирани круши
  • 2 с. л. желатин, накиснат в 3 с. л. студена вода
  • 500 г разбита сметана
  • за гарниране:
  • 10 бишкоти
  • 200 г сметана
  • 2 с. л. конфитюр от вишни или други червени плодове
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Блатът се приготвя, като жълтъците се разбиват с половината захар и се прибавя лимоновата кора. Белтъците се разбиват с останалата захар. Брашното се пресява с нишестето и се добавя към жълтъците, като се разбърква с дървена шпатула. Сипват се половината белтъци, разбъркват се добре и се добавят останалите белтъци. Не се разбърква прекалено дълго, за да не спадне тестото .Сместа се разделя на две и се изпича на 200° С за 15 мин. във форми, застлани с хартия за печене.

  • 2.

    Крушите се приготвят, като се кипват водата, захарта и портокаловата кора за 5 мин., след което се прибавят крушовият ликьор и резените круша. Съдът се отстранява от огъня и плодовете се оставят да изстинат в него.

  • 3.

    За крема се разбиват жълтъците със захарта, като междувременно се кипват млякото и сметаната. Прибавят се разбитите жълтъци и пасираните круши. Сместа се бърка на слаб огън, но не бива да завира. Щом се сгъсти, се отстранява от огъня и се сипва желатинът. Когато изстине до 26 – 28° С, се смесва с разбитата сметана.

  • 4.

    Шарлотата се подрежда, като единият блат се слага на дъното на форма с подвижни стени, напръсква се със сиропа на крушите, покрива се с половината крем и се нарежда малко количество от крушите. Покрива се с другия блат, отново се сиропира леко, намазва се със сладкото от вишни и се сипва другата половина от крема. Слага се да се охлади.

  • 5.

    Когато шарлотата стегне, внимателно се отделят стените на формата с помощта на нож или горещи мокри кърпи. Бишкотите се срязват наполовина, потапят се леко в сиропа и се облепват около сладкиша. Останалите круши се отцеждат от сиропа и се подреждат върху шарлотата.

  • 6.

    Шарлотата се доукрасява с разбита сметана и останалите круши.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2011
Още подобни рецепти
Коментари