Шарлота с круши
Шарлотите са популярни десерти, които се приготвят не много трудно и освен това лесно се поддават на импровизации със съставките. Освен круши за крема в тази рецепта може да се използват праскови и кайсии.
СъставНеобходими продукти за 8 парчета
- за блата:
- 4 яйца
- 200 г захар
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 100 г брашно
- 100 г царевично нишесте
- за крушите:
- 200 мл вода
- 150 г захар
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- 100 г крушов ликьор или бърбън
- 2 твърди круши, нарязани на резени
- за крема:
- 6 жълтъка
- 150 г захар
- 350 г сметана
- 350 г прясно мляко
- 2 меки ароматни пасирани круши
- 2 с. л. желатин, накиснат в 3 с. л. студена вода
- 500 г разбита сметана
- за гарниране:
- 10 бишкоти
- 200 г сметана
-
2 с. л. конфитюр от вишни или други червени плодове
Начин на приготвяне
- 1.
Блатът се приготвя, като жълтъците се разбиват с половината захар и се прибавя лимоновата кора. Белтъците се разбиват с останалата захар. Брашното се пресява с нишестето и се добавя към жълтъците, като се разбърква с дървена шпатула. Сипват се половината белтъци, разбъркват се добре и се добавят останалите белтъци. Не се разбърква прекалено дълго, за да не спадне тестото .Сместа се разделя на две и се изпича на 200° С за 15 мин. във форми, застлани с хартия за печене.
- 2.
Крушите се приготвят, като се кипват водата, захарта и портокаловата кора за 5 мин., след което се прибавят крушовият ликьор и резените круша. Съдът се отстранява от огъня и плодовете се оставят да изстинат в него.
- 3.
За крема се разбиват жълтъците със захарта, като междувременно се кипват млякото и сметаната. Прибавят се разбитите жълтъци и пасираните круши. Сместа се бърка на слаб огън, но не бива да завира. Щом се сгъсти, се отстранява от огъня и се сипва желатинът. Когато изстине до 26 – 28° С, се смесва с разбитата сметана.
- 4.
Шарлотата се подрежда, като единият блат се слага на дъното на форма с подвижни стени, напръсква се със сиропа на крушите, покрива се с половината крем и се нарежда малко количество от крушите. Покрива се с другия блат, отново се сиропира леко, намазва се със сладкото от вишни и се сипва другата половина от крема. Слага се да се охлади.
- 5.
Когато шарлотата стегне, внимателно се отделят стените на формата с помощта на нож или горещи мокри кърпи. Бишкотите се срязват наполовина, потапят се леко в сиропа и се облепват около сладкиша. Останалите круши се отцеждат от сиропа и се подреждат върху шарлотата.
- 6.
Шарлотата се доукрасява с разбита сметана и останалите круши.