Шарена туршия
Туршиите от край време са една от най-важните български храни през зимата, тъй като в тях в голяма степен са запазени ценните хранителни вещества на пресните зеленчуци.
СъставНеобходими продукти за 2 буркана
- 1 тиквичка
- 6 чушки
- 6 големи домата
- 6 корнишона
- листа целина
- стръкчета чубрица
- копър
- 1 пакетче Пикантфикс люта
- 1750 мл вода
- 300 мл оцет (6% или 9%)
-
150 г захар
Начин на приготвяне
- 1.
Измийте всички зеленчуци. Нарежете тиквичката на кубчета, чушките – на тънки филийки, доматите – на парченца и краставичките – на кръгчета. Подредете зеленчуците в предварително измитите буркани като помежду им добавяйте листа целина, стръкчета чубрица и копър.
- 2.
Смесете съдържанието на пакетчето Пикантфикс с водата, оцета и захарта. Сложете на огъня и я оставете да ври 3 - 5 мин, като бъркате непрекъснато. След като сместа заври, може да добавите допълнително оцет и захар според вкуса, който желаете да получите.
- 3.
Залейте подготвените зеленчуци с горещата марината, разклатете бурканите добре и долейте марината, ако е необходимо. Затворете бурканите веднага.