Сезонна салата с хрупкав бекон
В храната балансът е съществено условие за добър вкус. В тази салата равновесието между свежите пролетни зеленини и масления хрупкав бекон създава предпоставка за истинска наслада.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 зелена салата
- 1 рукола
- 300 г зелени бобчета бакла, извадени от шушулките, или сварен зрял боб
- 100 г бекон, нарязан на фини лентички
- 3 с. л. печени крупони
- за крутоните:
- 3 филии хляб за тостер
- 30 г масло
- 1 скилидка чесън
- 1 щипка риган
- за дресинга:
- 100 г майонеза
- 1 ч. л. горчица
- 1 к. л. лимонов сок
- 2 ч. л. зехтин
- сол
- пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Беконът се нарязва на лентички с дължина 5 см и се запържва в сух тиган с незалепващо покритие, докато стане хрупкав. Изважда се и се слага върху салфетка, за да попие излишната мазнина.
- 2.
За крутоните маслото се разтопява, прибавят се пресованият чесън и риганът и с помощта на четка филиите се намазват от двете страни. Нарязват се на дребни кубчета, слагат се в тава и се запичат на 200°C до розово, като се разбъркват от време на време.
- 3.
Салатата и руколата се измиват и се нарязват, разпределят се в чиниите за сервиране. Във всяка порция се слага от бобчетата и крутоните.
- 4.
Дресингът се приготвя, като всички продукти се разбиват енергично в купа.
- 5.
Всяка порция се полива с дресинг и отгоре се разпределят беконът и настърганото сирене.