Севиче от сьомга с ароматна брускета
Южноамериканският начин за мариноване на пресни морски продукти е изключително подходящ за решително цитрусово освежаване на всяка вечеря.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 400 г прясно филе от сьомга, нарязано на малки кубчета
- 100 мл лимонов сок
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 2 стръка селъри, тънко нарязани
- 3 с. л. джинджифил, нарязан на много ситно
- 1 с. л. пресен кориандър, ситно нарязан
- 1 малка глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- за брускетите:
- 1 замразена франзела
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. магданоз, фино нарязан
- 1 щипка смляна морска сол
- листа рукола, зелена салата, спанак или кълнове за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
За брускетите франзелата се нарязва на много тънки прозрачни филии с нож за хляб и се подреждат в тавичка. Смесват се зехтинът, солта и магданозът и с тази смес с четка се намазват филийките. Запичат се на 160° С до бледорозово за около 10 мин.
- 2.
Рибата се смесва с лимоновия сок, чесъна, селърито, джинджифила и кориандъра. Оставя се да се маринова 15 мин. в хладилника.
- 3.
Прибавят се лукът, лютата чушка и морска сол на вкус.
- 4.
Севичето се поднася охладено с брускетите върху зелените листа.