Саварина
Наречен на един от най-великите гастрономи и кулинарни теоретици, Жан Антелм Брия-Саварен, този вкусен десерт отдавна си е спечелил световно признание. Ние ви го поднасяме с богата колекция от пресни плодове.
СъставНеобходими продукти за 0
- За тестото:
- 30 г мая
- 90 мл топло прясно мляко
- 2 ч.ч. брашно
- 1 щипка сол
- 2 с.л. захар
- 4 яйца
- 100 г краве масло
- За сиропа:
- 300 г захар
- 400 мл вода
- 100 мл коняк или ром
- 100 г конфитюр от кайсии
- За пълнежа:
- 200 мл заквасена сметана
- 200 мл течна сметана
- 2 с.л. пудра захар
- 200 г ягоди
- 200 г череши и вишни
- 200 г кайсии
- 100 г грозде
- стрък мента
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в топлото мляко. Добавят се 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Сместа се оставя на топло да втаса.
- 2.
Яйцата се разбиват със солта, маслото и втасалата мая. Добавя се към пресятото брашно и се замесва меко тесто. Тестото се слага във форма, намазана с масло и се оставя да втаса около 45 мин.
- 3.
Пече се в предварително загрята на 200°С фурна за 30 мин. Охлажда се и се надупчва с дървено шишче.
- 4.
За сиропа се смесват захарта и водата и се слагат да заврат. След като покъкрят 5 мин., се добавя конякът. Саварината се сиропира добре с врящия сироп и се намазва със затопления конфитюр от кайсии.
- 5.
Плодовете се почистват и нарязват на парченца. Някои от плодовете могат да се намажат със сироп и да се овалят в захар на ситни кристали. Двата вида сметана се разбиват със захарта.
- 6.
Сладкишът се напълва с разбитата сметана и плодовете. Сервира се нарязан на парчета.