Начало За нас Реклама Контакти

Саварина

Снимка за Саварина
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Наречен на един от най-великите гастрономи и кулинарни теоретици, Жан Антелм Брия-Саварен, този вкусен десерт отдавна си е спечелил световно признание. Ние ви го поднасяме с богата колекция от пресни плодове.

СъставНеобходими продукти за 0

  • За тестото:
  • 30 г мая
  • 90 мл топло прясно мляко
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 щипка сол
  • 2 с.л. захар
  • 4 яйца
  • 100 г краве масло
  • За сиропа:
  • 300 г захар
  • 400 мл вода
  • 100 мл коняк или ром
  • 100 г конфитюр от кайсии
  • За пълнежа:
  • 200 мл заквасена сметана
  • 200 мл течна сметана
  • 2 с.л. пудра захар
  • 200 г ягоди
  • 200 г череши и вишни
  • 200 г кайсии
  • 100 г грозде
  • стрък мента

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря в топлото мляко. Добавят се 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Сместа се оставя на топло да втаса.

  2. 2.

    Яйцата се разбиват със солта, маслото и втасалата мая. Добавя се към пресятото брашно и се замесва меко тесто. Тестото се слага във форма, намазана с масло и се оставя да втаса около 45 мин.

  3. 3.

    Пече се в предварително загрята на 200°С фурна за 30 мин. Охлажда се и се надупчва с дървено шишче.

  4. 4.

    За сиропа се смесват захарта и водата и се слагат да заврат. След като покъкрят 5 мин., се добавя конякът. Саварината се сиропира добре с врящия сироп и се намазва със затопления конфитюр от кайсии.

  5. 5.

    Плодовете се почистват и нарязват на парченца. Някои от плодовете могат да се намажат със сироп и да се овалят в захар на ситни кристали. Двата вида сметана се разбиват със захарта.

  6. 6.

    Сладкишът се напълва с разбитата сметана и плодовете. Сервира се нарязан на парчета.

Авг. 2008
Още подобни рецепти
Коментари