Начало За нас Реклама Контакти

Satay-шишчета с фъстъчен сос

Снимка за Satay-шишчета с фъстъчен сос
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Едно от първите впечатления за човек, пристигнал за пръв път в Банкок, е че на всеки ъгъл среща сергийки за храна. Тайландците сякаш се хранят непрекъснато, от сутрин до вечер. А сред специалитетите, сервирани на такива места, са шишчетата satay. Опитате ли ги веднъж, веднага ще забравите, че всички европейски пътеводители предупреждават да не ядете храна от улицата. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 600 г свинско или пилешко филе, нарязано на кубчета
  • 100 мл кокосово мляко
  • 2 с. л. рибен сос
  • 1 ч. л. кафява захар
  • ½ ч. л. куркума
  • 1 ч. л. паста червено къри
  • за соса:
  • 3 с. л. фъстъчено масло
  • 2 ч. л. кафява захар
  • 1 с. л. паста от тамаринд
  • 1 с. л. соев сос
  • 1 ч. ч. кокосово мляко
  • 1 щипка настъргана кора от лайм
  • за салатата:
  • 2 краставици
  • 1 глава лук, нарязана на тънки ивички
  • 2 с. л. сок от лайм
  • 1 с. л. оризов оцет
  • 2 с. л. вода
  • 1 ч. л. захар
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. соев сос

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Приготвя се марината за месото от кокосовото мляко, захарта, куркумата, рибния сос и къри пастата. Месото се натрива с пастата, слага се в найлонов плик и се оставя за 2 часа в хладилника.

  2. 2.

    Шишчетата се накисват в студена вода, за да не изгорят при печенето.

  3. 3.

    Приготвя се салатата, като се смесват сокът от лайм, водата, оцетът, солта и соевият сос. Краставиците се срязват на две и семето им се издълбава. Нарязват се на тънки резенчета. Прибавят се лукът и лютата чушка. Заливат се с маринатата и се слагат в хладилника. Преди сервиране се поръсва с кориандъра.

  4. 4.

    Сосът се приготвя, като леко се загряват кокосовото мляко с настъргана кора от лайм и захарта. Фъстъченото масло се разбива с пастата от тамаринд и соевия сос и се прибавя към топлата кокосова смес. Разбърква се и се охлажда до стайна температура.

  5. 5.

    Месото се нанизва на шишчетата и се пече 15 мин. във фурната на 200°С или 7-8 мин. на умерен огън в грил-тиган, като се обръщат 2-3 пъти.

  6. 6.

    Топлите шишчета се сервират с фъстъчения сос и салатата от краставици.

Подходящи типове вина
Ян. 2008
Още подобни рецепти
Коментари