Satay-шишчета с фъстъчен сос
Едно от първите впечатления за човек, пристигнал за пръв път в Банкок, е че на всеки ъгъл среща сергийки за храна. Тайландците сякаш се хранят непрекъснато, от сутрин до вечер. А сред специалитетите, сервирани на такива места, са шишчетата satay. Опитате ли ги веднъж, веднага ще забравите, че всички европейски пътеводители предупреждават да не ядете храна от улицата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г свинско или пилешко филе, нарязано на кубчета
- 100 мл кокосово мляко
- 2 с. л. рибен сос
- 1 ч. л. кафява захар
- ½ ч. л. куркума
- 1 ч. л. паста червено къри
- за соса:
- 3 с. л. фъстъчено масло
- 2 ч. л. кафява захар
- 1 с. л. паста от тамаринд
- 1 с. л. соев сос
- 1 ч. ч. кокосово мляко
- 1 щипка настъргана кора от лайм
- за салатата:
- 2 краставици
- 1 глава лук, нарязана на тънки ивички
- 2 с. л. сок от лайм
- 1 с. л. оризов оцет
- 2 с. л. вода
- 1 ч. л. захар
- ½ ч. л. сол
- 1 ч. л. соев сос
Начин на приготвяне
- 1.
Приготвя се марината за месото от кокосовото мляко, захарта, куркумата, рибния сос и къри пастата. Месото се натрива с пастата, слага се в найлонов плик и се оставя за 2 часа в хладилника.
- 2.
Шишчетата се накисват в студена вода, за да не изгорят при печенето.
- 3.
Приготвя се салатата, като се смесват сокът от лайм, водата, оцетът, солта и соевият сос. Краставиците се срязват на две и семето им се издълбава. Нарязват се на тънки резенчета. Прибавят се лукът и лютата чушка. Заливат се с маринатата и се слагат в хладилника. Преди сервиране се поръсва с кориандъра.
- 4.
Сосът се приготвя, като леко се загряват кокосовото мляко с настъргана кора от лайм и захарта. Фъстъченото масло се разбива с пастата от тамаринд и соевия сос и се прибавя към топлата кокосова смес. Разбърква се и се охлажда до стайна температура.
- 5.
Месото се нанизва на шишчетата и се пече 15 мин. във фурната на 200°С или 7-8 мин. на умерен огън в грил-тиган, като се обръщат 2-3 пъти.
- 6.
Топлите шишчета се сервират с фъстъчения сос и салатата от краставици.