Самоси
В родната си Индия самосите са вездесъщи – продават се по улиците като закуски, в ресторантите като предястие, а често могат да се представят и като основно ястие. Причината за тази универсалност е в сполучливия микс от пикантно подправени зеленчуци, обвити във вкусна коричка от тесто.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 250 г бяло брашно
- 1 ч. л. сол
- 100 мл топла вода
- 3 с. л. олио
- за плънката:
- 2 с. л. олио
- 2 сварени картофа, нарязани на малки кубчета
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- ½ ч. ч. зелен грах, замразен или от консерва
- 1 люта чушка, нарязана на ситно
- 1 ч.л. настърган джинджифил
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
- ½ ч. л. смлян кориандър
- 1 ч. л. къри на прах
- ½ ч. л. гарам масала
- ½ ч. л. семена от кимион
- 1 с. л. кашу, нарязано на едро
- сол на вкус
- лимонов сок на вкус
- олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се смесва със солта и се пресява. Размесва се с олиото и се замесва с толкова вода, че да се получи стегнато гладко тесто. Оставя се да почине завито в найлон на стайна температура за 20 мин.
- 2.
В загрятото олио се слагат джинджифилът, кориандърът, кърито, масалата и кимионът. Разбъркват се няколко секунди и се добавят лукът, морковите, лютата чушка и чесънът. Когато омекнат, се слагат картофите и грахът. Всичко се разбърква 3-4 мин., посолява се и се подправя с лимонов сок.
- 3.
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се нарязва на кръгове с диаметър 12 см.
- 4.
В средата на всеки кръг се слага по лъжица от плънката, краищата на тестото се намокрят с вода и кръговете се прегъват на две. Всеки полукръг се защипва по краищата.
- 5.
Готовите пакетчета се пържат в сгорещено олио на маслена баня на умерен огън, докато се зачервят от всички страни.
Вариации - *Можете да се добавите към плънката и запържени кубчета бекон или пилешко месо.