Салата с пуешки бонбони
Бонбоните от пуешко със сладък плодов акцент великолепно допълват и балансират свежата салата с цитрусово-балсамов дресинг в това чудесно предястие на Димо Димов, шеф-готвач на Cult Gourmet Catering и на ресторантите Pure.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за салатата:
- 600 г рукола, айсберг, радикио и зелена салата
- 1-2 стръка селъри
- за пуешките бонбони:
- 360 г пуешко филе
- 40 г сушени кайсии
- 40 г сушени смокини
- 20 мл ром
- за дресинга:
- 30 мл балсамов оцет
- 30 мл портокалов сок
- 60 мл зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сушените плодове се накисват предварително 30 мин. в ром или друг ароматен алкохол.
- 2.
Листата се измиват и се подсушават внимателно.
- 3.
С помощта на остър нож пуешките филета се разтварят и се разгъват до получаване на тънко парче с дебелина не повече от 1 см. Леко се начукват с широката част на ножа и се овкусяват с ром, сол и шарен пипер.
- 4.
Бонбоните се приготвят, като плодовете се разпределят по дължина върху пуешкото филе и се завива на роло. Пече се 20 мин. в предварително загрята на 180° С фурна. Оставя се да почине и леко да се охлади. Реже се с остър нож на двусантиметрови парчета.
- 5.
Съставките за дресинга се разбъркват добре и с тази заливка се овкусява салатата. Гарнира се с пуешките бонбони.