Салата с помело, скариди и пиле
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Сладко, солено, кисело, горчиво и умами – петте основни вкуса са балансирано съчетани в тази екзотична тай салата, наречена yam som-o.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г пилешки гърди
- 1 с. л. кокосови стърготини
- 1 с. л. рибен сос
- 1 с. л. палмова или мека кафява захар
- 2 с. л. сок от лайм
- 100 мл кокосова сметана
- 1 помело или грейпфрут
- 200 г сварени скариди
-
2 с. л. пресен лук, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Пилешките гърди се сваряват на пара за 20 мин. Охлаждат се и се накъсват по муксулните влакна на ивици.
- 2.
Кокосовите стърготини леко се запичат в сух тиган, докато порозовеят.
- 3.
Помелото или грейпфрутът се обелват с нож и се нарязват на филенца.
- 4.
Рибеният сос, сокът от лайм, захарта и кокосовата сметана се разбъркват.
- 5.
Смесват се помелото, скаридите и пилето. Разбъркват се с дресинга и се поръсват със запечените кокосови стърготини и зеления лук.
Подходящи типове вина
Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари