Начало За нас Реклама Контакти

Салата с печена тиква

Снимка за Салата с печена тиква
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Питателната и вкусна салата на Светослава Димова от блога Ananda е чудесно предложение за есенните обеди и вечери, които изискват малко по-енергийна храна от летните хапвания.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 3 ч. ч. тиква, нарязана на кубчета
  2.  зехтин
  3.  морска сол, фино смляна
  4. 12 малки червени лукчета, обелени
  5. 2 ч. ч. сварен кафяв ориз
  6. ⅓ ч. ч. слънчогледови семки
  7. ⅓ ч. ч. олио
  8. 2 с. л. лимонов сок
  9. ¼ ч. л. сол
  10. 1 с. л. мед
  11. 2 с. л. топла вода
  12. ½ чаша магданоз, ситно нарязан
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Фурната се загрява на 190° С с вентилатор.

  2. 2.

    Тиквата се слага в съд с капак, добавят се щедро количество зехтин, няколко щипки морска сол и се разтръсква добре. Подрежда се в тава върху хартия за печене. Лукът се разбърква с малко зехтин, поръсва се със сол и се подрежда в друга тава с хартия. Тиквата и лукът се пекат заедно във фурната около 45 мин., или докато апетитно покафенеят и се карамелизират. Хубаво е и тиквата, и лукчетата да се обърнат 1-2 пъти, за да могат да се зачервят от всички страни.

  3. 3.

    Междувременно се приготвя дресингът. С блендер се пюрират слънчогледовите семки, олиото, лимоновият сок, солта и медът. Ако е необходимо, може да се добави малко топла вода, за да се разреди. Слагат се ⅔ от магданоза и се разбърква.

  4. 4.

    В голяма купа се смесват свареният ориз и ⅔ от дресинга. Прибавят се запечените лукчета и внимателно разбърква един-два пъти. Изсипва се в красива чиния и отгоре се подреждат парченцата тиква. Гарнира се с останалата част от соса и стръкчета магданоз.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2011
Още подобни рецепти
Коментари