Салата с печена тиква
Питателната и вкусна салата на Светослава Димова от блога Ananda е чудесно предложение за есенните обеди и вечери, които изискват малко по-енергийна храна от летните хапвания.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 ч. ч. тиква, нарязана на кубчета
- зехтин
- морска сол, фино смляна
- 12 малки червени лукчета, обелени
- 2 ч. ч. сварен кафяв ориз
- ⅓ ч. ч. слънчогледови семки
- ⅓ ч. ч. олио
- 2 с. л. лимонов сок
- ¼ ч. л. сол
- 1 с. л. мед
- 2 с. л. топла вода
-
½ чаша магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 190° С с вентилатор.
- 2.
Тиквата се слага в съд с капак, добавят се щедро количество зехтин, няколко щипки морска сол и се разтръсква добре. Подрежда се в тава върху хартия за печене. Лукът се разбърква с малко зехтин, поръсва се със сол и се подрежда в друга тава с хартия. Тиквата и лукът се пекат заедно във фурната около 45 мин., или докато апетитно покафенеят и се карамелизират. Хубаво е и тиквата, и лукчетата да се обърнат 1-2 пъти, за да могат да се зачервят от всички страни.
- 3.
Междувременно се приготвя дресингът. С блендер се пюрират слънчогледовите семки, олиото, лимоновият сок, солта и медът. Ако е необходимо, може да се добави малко топла вода, за да се разреди. Слагат се ⅔ от магданоза и се разбърква.
- 4.
В голяма купа се смесват свареният ориз и ⅔ от дресинга. Прибавят се запечените лукчета и внимателно разбърква един-два пъти. Изсипва се в красива чиния и отгоре се подреждат парченцата тиква. Гарнира се с останалата част от соса и стръкчета магданоз.