Салата с нар в ябълки
Свежите зелени ябълки и зрънцата от нар приятно контрастират на землистия вкус на печеното цвекло в тази оригинална салата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 едри зелени кисели ябълки
- 1 глава печено или сварено червено цвекло
- 4-5 листа от рукола или айсберг
- 1 нар
- 1 ч. л. сумак
- 1 щипка смлян кимион
- 4 с. л. зехтин
- 1 с. л. лимонов сок
- зелени кълнове, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се нарязаното на малки кубчета цвекло, накъсаната салата и семената на нара.
- 2.
Разбъркват се заедно сумакът, кимионът, зехтинът и лимоновият сок.
- 3.
На ябълките се отрязва капаче и вътрешността се издълбава. Веднага се намазват с лимонов сок, за да не потъмнеят, или до момента на поднасяне се държат в студена подкиселена вода. Вътрешността се нарязва на малки кубчета и се добавя към нарязаните зеленчуци.
- 4.
Ябълките се напълват, всяка се залива с дресинга и отгоре се гарнират със зелените кълнове. Може да се поднесат върху легло от лед.