Салата с маринована скумрия
Маринованата риба има силен и специфичен вкус, който в тази салата се балансира от плътните варива и запечените нотки на патладжана.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за рибата:
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- ½ ч. л. кимион на зърна
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 люта чушка, ситно нарязана
- 1 стрък мащерка
- 2 с. л.естрагонов оцет
- 2 с. л. лимонов сок
- 200 мл олио
- 4 филета от по-дребна скумрия
- 1 ч. л. морска сол
- за салатата:
- 1 ч. ч. сварен боб
- 1 ч. ч. сварен нахут
- 1 патладжан, нарязан на кръгчета
- 1 глава червен лук, нарязана на фини полумесеци
- 1 голям домат, нарязан на малки кубчета
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. босилек, ситно нарязан
- 1 с. л.естрагонов оцет
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
На умерен огън се загряват 2 с. л. от олиото за рибата и в него се слагат лукът, чесънът, лютата чушка, мащерката, кимионът и пиперът. Разбъркват се 2-3 мин., като не бива да се зачервяват. Добавят се останалото олио, оцетът, лимоновият сок и всичко се оставя леко да се загрее. Добавя се 1 ч. л. морска сол. Пускат се филетата. Течността трябва да ги покрива. Съдът се затваря с капак и когато всичко заври, се отстранява от огъня и се оставя да изстине добре.
- 2.
Патладжанът за салатата се оставя да постои 20 мин. в подсолена вода, подсушава се, намазва се с олио и се слага да се изпече на грил-тиган или на грил от двете страни.
- 3.
Когато се охлади рибата, течността се прецежда и 4 с. л. от нея се разбива с оцета за салатата, магданоза, босилека и сол на вкус.
- 4.
Смесват се бобът, нахутът, патладжанът, лукът и се разбъркват с приготвения дресинг. Гарнират се с маринованите филета.