Начало За нас Реклама Контакти

Салата с маринована херинга

Снимка за Салата с маринована херинга
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Балтийско море осигурява на шведските трапези една от най-ценените в Скадинавия риба. Херингата е вездесъща в Швеция и може да я опитате във всевъзможни варианти - например като засищаща салата с варени картофи, сервирана върху типичния тънък и хрупкав хляб. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 филета маринована херинга, нарязани на малки кубчета
  2. 1 глава червен лук, ситно нарязана
  3. 2 сварени яйца, нарязани на малки кубчета
  4. 4 сварени картофа, нарязани на малки кубчета
  5. 2 с. л. зелен лук или праз, ситно нарязан
  6. 2 с. л. копър, ситно нарязан
  7. 4 с. л. майонеза
  8. 1-2 с. л. заквасена сметана
  9. 1 ч. л. мека горчица
  10.  репички за гарниране
  11. за шведския хляб:
    1. 225 г пълнозърнесто брашно
    2. 225 г ръжено брашно
    3. 1 ч. л. морска сол
    4. 250 - 350 мл хладка вода

     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се всички нарязани продукти, разбъркват се с майонезата, горчицата и сметаната и всичко се подправят със сол и пипер на вкус.

  2. 2.

    За хляба се смесват двата вида брашно със солта. Прави се кладенче и в него се сипва водата. Замесва се средно меко тесто и се меси върху набрашнен плот, докато престане да лепне. Разделя се на 4 топки. Оставя се да почине 20 мин. Всяка топка се разточва много тънко върху набрашнена повърхност. Изрязват се на кръгове с диаметър 10 см. Набождат се с вилица.

  3. 3.

    Изпичат се за 15 мин. върху намаслен загрят сач или тиган на средна температура. Може да се изпекат за 5 - 8 мин. в загрята фурна на 250° С в предварително загрята във фурната тава.

  4. 4.

    Салатата се сервира върху хляба и се гарнира с репички и копър.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари