Салата с маринована херинга
Балтийско море осигурява на шведските трапези една от най-ценените в Скадинавия риба. Херингата е вездесъща в Швеция и може да я опитате във всевъзможни варианти - например като засищаща салата с варени картофи, сервирана върху типичния тънък и хрупкав хляб.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета маринована херинга, нарязани на малки кубчета
- 1 глава червен лук, ситно нарязана
- 2 сварени яйца, нарязани на малки кубчета
- 4 сварени картофа, нарязани на малки кубчета
- 2 с. л. зелен лук или праз, ситно нарязан
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- 4 с. л. майонеза
- 1-2 с. л. заквасена сметана
- 1 ч. л. мека горчица
- репички за гарниране
- за шведския хляб:
-
- 225 г пълнозърнесто брашно
- 225 г ръжено брашно
- 1 ч. л. морска сол
- 250 - 350 мл хладка вода
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се всички нарязани продукти, разбъркват се с майонезата, горчицата и сметаната и всичко се подправят със сол и пипер на вкус.
- 2.
За хляба се смесват двата вида брашно със солта. Прави се кладенче и в него се сипва водата. Замесва се средно меко тесто и се меси върху набрашнен плот, докато престане да лепне. Разделя се на 4 топки. Оставя се да почине 20 мин. Всяка топка се разточва много тънко върху набрашнена повърхност. Изрязват се на кръгове с диаметър 10 см. Набождат се с вилица.
- 3.
Изпичат се за 15 мин. върху намаслен загрят сач или тиган на средна температура. Може да се изпекат за 5 - 8 мин. в загрята фурна на 250° С в предварително загрята във фурната тава.
- 4.
Салатата се сервира върху хляба и се гарнира с репички и копър.