Салата с боровинки и къпини
Салатите винаги са били чудесно допълнение на всяка трапеза. Представяме ви една по-различна салата в комбинация с боровинки и къпини, която определено ще изненада гостите ви – както с вкус, така и с нетрадиционен начин на поднасяне.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 листа зелена крехка салата, накъсана на парчета
- 1 ч. ч. бейби спанак
- ½ ч. ч. рукола
- ½ ч. ч. къпини
- 2 с. л. лучени кълнове или див лук
- 200 г крем-сирене "Маджаров"
- за дресинга:
- 6 с. л. олио от гроздови семки
- 2 с. л. естрагонов, бял балсамов или ябълков оцет
- 100 г черни боровинки
- за бисквитите:
- 150 г прясно пармиджано или грана падано, настъргано
- 2 с. л. филирани бадеми
- 2 с. л. хлебни трохи
-
къпини, боровинки и ядливи цветя за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Пармиджаното се смесва с бадемите и трохите. Върху хартия за печене се начертават 12 кръга с диаметър 10 см. В тях се разпределя сместа с пармиджаното. Слагат се да се запекат на 180° С за 5-6 мин. или докато се зачервят леко. Изваждат се от фурната, охлаждат се и тогава се отлепват от хартията за печене.
- 2.
Зелената салата се смесва със спанака, руколата, къпините и лука.
- 3.
За дресинга олиото се пасира частично с балсамовия оцет, боровинките и сол на вкус.
- 4.
Върху изпечена бисквита от пармиджано се намазва лъжица крем-сирене, слага се от зелената смес, поръсва се с дресинга, поставя се втора бисквита, отново сирене, зелена смес и дресинг, трета бисквита, крем-сирене, зелена смес и дресинг. Отгоре се украсява с няколко къпини, боровинки и ядливи цветя.