Начало За нас Реклама Контакти

Салата Panzanella

Снимка за Салата Panzanella
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

По света тази чудесна салата се приготвя в най-различни варианти, но задължително включва хляб и домати, подправени със зехтин, оцет, босилек, сол и пипер. В случая ви я поднасяме и с аншоа, каперси, маслини и чушки – щедро, по италиански.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г хляб чабата, или 1 франзела
  • 600 г месести домати
  • 4 червени печени чушки
  • 4 жълти или зелени печени чушки
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 8 с. л. зехтин
  • 4 с. л. бял балсамов оцет
  • 50 г аншоа в олио
  • 1 ч. ч. черни маслини без костилки
  • 2 с. л. плодове от каперси
  • 1 стрък пресен босилек
  •   сол на вкус
  •   пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Хлябът се нарязва на кубчета или филийки, поръсва се с половината от зехтина и се слага да се пече в загрята фурна на 200° С, докато се зачерви.

  2. 2.

    Доматите се срязват на четири, с лъжичка се маха семето и се слага в сито, за да се отцеди сока. Чушките се почистват от семето и се нарязват на едро. Аншоата се нарязва на тънки дълги ивици.

  3. 3.

    Приготвя се заливката от отцедения доматен сок, останалия зехтин, оцетът, чесънът, сол и черен пипер на вкус.

  4. 4.

    Салатата се поднася в дълбока чиния, като на дъното се слага хлябът, отгоре се подреждат чушките, доматите, аншоата, каперсите и маслините. Слага се заливката и се оставя да постои в хладилника около 20 мин. Сервира се с листенца босилек.


Подходящи типове вина
Авг. 2008
Още подобни рецепти
Коментари