Салата Panzanella
По света тази чудесна салата се приготвя в най-различни варианти, но задължително включва хляб и домати, подправени със зехтин, оцет, босилек, сол и пипер. В случая ви я поднасяме и с аншоа, каперси, маслини и чушки – щедро, по италиански.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г хляб чабата, или 1 франзела
- 600 г месести домати
- 4 червени печени чушки
- 4 жълти или зелени печени чушки
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 8 с. л. зехтин
- 4 с. л. бял балсамов оцет
- 50 г аншоа в олио
- 1 ч. ч. черни маслини без костилки
- 2 с. л. плодове от каперси
- 1 стрък пресен босилек
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Хлябът се нарязва на кубчета или филийки, поръсва се с половината от зехтина и се слага да се пече в загрята фурна на 200° С, докато се зачерви.
- 2.
Доматите се срязват на четири, с лъжичка се маха семето и се слага в сито, за да се отцеди сока. Чушките се почистват от семето и се нарязват на едро. Аншоата се нарязва на тънки дълги ивици.
- 3.
Приготвя се заливката от отцедения доматен сок, останалия зехтин, оцетът, чесънът, сол и черен пипер на вкус.
- 4.
Салатата се поднася в дълбока чиния, като на дъното се слага хлябът, отгоре се подреждат чушките, доматите, аншоата, каперсите и маслините. Слага се заливката и се оставя да постои в хладилника около 20 мин. Сервира се с листенца босилек.