Салата от желиран свински език
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 свински езика
- 1 дафинов лист
- 3 зърна хвойна
- 1 резен целина
- 1 морков, нарязан на едро
- 1 глава лук, срязана на четири
- 1 суха люта чушка
- 2 пакета желатин
- 4 с. л. лимонов сок
- 1 зелена салата
- 2 домата
- сол на вкус
- 2 стебла целина или чушка
- за заливката:
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 1 к. л. сол
- 2 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- 1.
Езикът се измива и се слага да се вари с резена целина, лука, дафиновия лист, хвойната и моркова. Когато се свари, езикът се изважда и се залива със студена вода, за да може да се обели по-лесно, а бульонът се прецежда.
- 2.
Езикът се обелва и се нарязва на кръгчета.
- 3.
Желатинът се накисва в ½ ч.ч. студена вода за 10 мин. Един литър от бульона се слага да се загрее, но не трябва да завира. Слага се желатинът, разбърква се, за да се разтвори, и се подправя със сол, лимонов сок и препечената и натрошена люта чушка. Желатиновата смес се охлажда.
- 4.
Форма за кекс се намазва с олио, в нея се излива студената желатинова смес и се слагат парченцата език. Формата се слага на хладно, за да се желира. След няколко часа желето се изважда от формата и се нарязва на парчета.
- 5.
Зелената салата се нарязва на ситно, доматите и стъблата от целината се нарязват на парчета.
- 6.
Съставките за заливката се разбиват заедно.
- 7.
В голямо плато се слага нарязаната зелена салата, върху нея се слагат доматите, върху тях - нарязаното желе, и отгоре - целината или чушките. Салатата се залива с дресинга.
Съвет:
За да нарежете желирания език на красиви парчета, желирайте сместа от предния ден, а салатата подредете преди сервиране.