Салата от печени зеленчуци с нахут
Честит имен ден на тези, които носят името на Св. Андрей Първозвани! Хубавият есенен празник е чудесен повод да сберете роднини и приятели на спонтанна вечеря, на която е съвсем подходящо да предложите тази салата в земните цветовете на сезона и щедрите вкусове на нахут, зеленчуци и мащерка.
СъставНеобходими продукти за 4
- 1 консерва сварен нахут
- 1 стрък праз
- 1 патладжан, нарязан на кръгчета
- 1 червена чушка, нарязана на кръгчета
- 1 жълта чушка, нарязана на кръгчета
- 4 печурки
- 2 с. л. маслини, нарязани на кръгчета
- 3-4 с. л. зехтин
- за соса:
- 3 с. л. зехтин
- 1 с. л. ябълков оцет
- 2-3 сушени домата
- 1 с. л. прясна мащерка
- 1 скилидка чесън
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Празът се обелва и се подварява за 3 мин. в подсолена вода. Подсушава се.
- 2.
Патладжанът се посолява обилно и се оставя 10 мин., после се измива под течаща вода, намазва се със зехтин и се запича върху хартия за печене, във фурна загрята до 220° С за 15 мин.
- 3.
Чушките, празът и печурките се намазват със зехтин и се запичат на грил или грил-тиган.
- 4.
Сосът се приготвя, като в хаванче се стриват всички съставки или се пасират заедно.
- 5.
Смесват се нахутът, печените зеленчуци и маслините и се заливат със соса.