Салата от ориз и свинско със сусам
Дори и да източите зърното от Държавния резерв, няма да успеете да си спретнете тази салатка, защото за нея са нужни зрънца, които нито далновидната държава, нито друга обществена организация не събира и съхранява. Ще трябва все пак да се прежалите и да отскочите до близкия дюкян, за да си набавите необходимите ви продукти. Така освен това ще избегнете да ви обвинят, че сте аферист и спекулант. Със свинското обаче как ще се оправите, си остава загадка за нас.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. дългозърнест ориз
- 2 ч. ч. вода
- 1 свинско бонфиле
- 2 ч. ч. замразен или консервиран грах
- 1 ч. ч. замразена или консервирана царевица или цели бейби царевички
- 4 с. л. зехтин
- 1 лимон
- 2 с. л. соев сос
- 1 люта чушка
- ½ връзка магданоз, нарязан на ситно
- 2 с. л. сусам
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се сварява за 10 мин. в подсолената вода.
- 2.
Кората на лимона се настъргва, а сокът му се изстисква. Смесват се соевият сос, лимоновата кора и половината лимонов сок, 1 с.л. зехтин и разцепената люта чушка. Филето се разделя на две по дължина и се слага в маринатата за 15 мин.
- 3.
През това време замразените зеленчуци се бланшират за 3-4 мин. във вряща вода. Бейби-царевичките се разрязват на две по дължина. Смесват се оризът и бланшираните или отцедените консервирани зеленчуци.
- 4.
Филето се отцежда и се запържва за 15 мин. от всички страни в останалия зехтин. Изважда се от тигана и се овалва в сусама. Когато изстине се нарязва на тънки кръгчета.
- 5.
Тиганът от пърженето на филетата се деглазира с 2 с.л. лимонов сок и маринатата, полученият сос се прецежда.
- 6.
Аранжира се салатата, като в купички се слага оризовата смес, отгоре се подреждат филетата, залива се със соса и се поръсва с магданоза.