Салата от манго и нар
Мангото и нарът са едни от най-популярните плодове в Северна Индия и са в основата на вдъхновението за тази свежа и екзотична салата. Рецептата е на шеф Пракар Мишра от софийския ресторант Шафран.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г нарязано прясно манго без костилка и кора
- 300 г семена от нар
- 80 г рукола
- 80 г моркови, нарязани на жулиени
- 50 г кълнове от леща
- 1 стрък пресен лук, нарязан
- 1 с. л. кимион на прах, запечен
- 4 с. л. зехтин или олио
- 1 с. л. лимонов сок
- сол
- 4 папада*
Начин на приготвяне
- 1.
Пападите се пържат един по един в сгорещено олио. Когато се изпържат, много бързо се слагат в подходяща купичка и се притискат в средата, така че да заемат формата на съда. Охлаждат се.
- 2.
Плодовете и зеленчуците се смесват.
- 3.
От кимиона, зехтина, лимоновия сок и солта се приготвя дресинг, салатата се овкусява и се сервира в пападите.
*папад, пападъм – индийски чипс от специфичен вид леща, които се продават полуготови.