Начало За нас Реклама Контакти

Салата от леща

Снимка за Салата от леща
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В тази чудесна зимна салата специфичният вкус на лещата се подчертава от комбинацията между сушени домати и маслини, а лукът и финокиото добавят свежест и аромат. С това предложение със сигурност ще внесете разнообразие в менюто си за сезона.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 ч.ч. леща
  • 1 малка глава лук
  • 4 зрънца карамфил
  • дафинов лист 
  • 4 с. л. зехтин екстра върджин
  • 2 с. л. балсамов оцет
  • 1 глава червен лук, нарязана на тънки кръгчета
  • 4 листа от зелена салата или фризе, по желание
  • 4 с. л. сушени домати, нарязани на ивици
  • 4 с. л. маслини, нарязани
  • 1 малка глава финокио или 1 стрък праз
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лещата се измива и се залива с 4 ч.ч. студена вода. Прибавят се дафиновият лист и лукът, на който се забодени зрънцата карамфил. Вари се около 20 мин., като се внимава да не се развари. Прецежда се и се отстраняват дафиновият лист и лукът.

  2. 2.

    Балсамовият оцет се разбива със зехтина и сол на вкус и с получената заливка се овкусява лещата. Прибавят се маслините, червеният лук и доматите.

  3. 3.

    Финокиото се нарязва на тънки филийки, посолява се, намазва се със зехтин и се слага да се запече леко на грил-тиган или на скара.

  4. 4.

    Салатата се сервира в зелените листа и се гарнира с парчетата финокио.

Вариации - · Добавете чаша натрошено сирене.

Дек. 2008
Още подобни рецепти
Коментари