Салата от леща
В тази чудесна зимна салата специфичният вкус на лещата се подчертава от комбинацията между сушени домати и маслини, а лукът и финокиото добавят свежест и аромат. С това предложение със сигурност ще внесете разнообразие в менюто си за сезона.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч.ч. леща
- 1 малка глава лук
- 4 зрънца карамфил
- 1 дафинов лист
- 4 с. л. зехтин екстра върджин
- 2 с. л. балсамов оцет
- 1 глава червен лук, нарязана на тънки кръгчета
- 4 листа от зелена салата или фризе, по желание
- 4 с. л. сушени домати, нарязани на ивици
- 4 с. л. маслини, нарязани
- 1 малка глава финокио или 1 стрък праз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата се измива и се залива с 4 ч.ч. студена вода. Прибавят се дафиновият лист и лукът, на който се забодени зрънцата карамфил. Вари се около 20 мин., като се внимава да не се развари. Прецежда се и се отстраняват дафиновият лист и лукът.
- 2.
Балсамовият оцет се разбива със зехтина и сол на вкус и с получената заливка се овкусява лещата. Прибавят се маслините, червеният лук и доматите.
- 3.
Финокиото се нарязва на тънки филийки, посолява се, намазва се със зехтин и се слага да се запече леко на грил-тиган или на скара.
- 4.
Салатата се сервира в зелените листа и се гарнира с парчетата финокио.
Вариации - · Добавете чаша натрошено сирене.