Начало За нас Реклама Контакти

Салата от цвекло, финокио и моркови

Снимка за Салата от цвекло, финокио и моркови
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Разноцветните есенно-зимни зеленчуци са свеж източник на много полезни хранителни вещества в студеното време, но освен това задоволяват и нуждата от вкусна и красива храна. Рецептата е приготвена от Кейси Ангелова от блога Eating, Gardening and Living in Bulgaria.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 финокио, почистено
  2. 5 средни моркова
  3. 2 големи глави цвекло, почистени и обелени
  4. за винегрета:
  5. 2 с. л. семена от резене
  6. 60 мл пресен портокалов сок
  7. 2 с. л. оцет от шери или по 1 с. л. ябълков оцет и сухо шери
  8. 2 с. л. пресен сок от лайм
  9. 1 глава лук шалот на тънки ивички
  10. 1 ч. л. морска сол
  11. 60 мл + 2 с. л. зехтин екстра върджин
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Финокиото се срязва на 4 по дължина и се почиства от кочана. Нарязва се на фини ивици по дължина. Покрива се с влажна кухненска хартия.

  2. 2.

    Морковите и цвеклото се настъргват на едро. Слагат се до финокиото под влажната хартия и се завиват с прозрачно фолио. Държат се в хладилника, докато стане време да се използват.

  3. 3.

    Семената от резене се запичат около 1 мин. на умерен огън в сух тиган, докато станат ароматни, но без да покафеняват. Слагат се в купа и се добавят останалите продукти без зехтина, който се налива постепенно, докато се разбива с тел.

  4. 4.

    Зеленчуците се разбъркват с дресинга и се сервират веднага.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари