Салата от цвекло, финокио и моркови
Разноцветните есенно-зимни зеленчуци са свеж източник на много полезни хранителни вещества в студеното време, но освен това задоволяват и нуждата от вкусна и красива храна. Рецептата е приготвена от Кейси Ангелова от блога Eating, Gardening and Living in Bulgaria.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 финокио, почистено
- 5 средни моркова
- 2 големи глави цвекло, почистени и обелени
- за винегрета:
- 2 с. л. семена от резене
- 60 мл пресен портокалов сок
- 2 с. л. оцет от шери или по 1 с. л. ябълков оцет и сухо шери
- 2 с. л. пресен сок от лайм
- 1 глава лук шалот на тънки ивички
- 1 ч. л. морска сол
-
60 мл + 2 с. л. зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне
- 1.
Финокиото се срязва на 4 по дължина и се почиства от кочана. Нарязва се на фини ивици по дължина. Покрива се с влажна кухненска хартия.
- 2.
Морковите и цвеклото се настъргват на едро. Слагат се до финокиото под влажната хартия и се завиват с прозрачно фолио. Държат се в хладилника, докато стане време да се използват.
- 3.
Семената от резене се запичат около 1 мин. на умерен огън в сух тиган, докато станат ароматни, но без да покафеняват. Слагат се в купа и се добавят останалите продукти без зехтина, който се налива постепенно, докато се разбива с тел.
- 4.
Зеленчуците се разбъркват с дресинга и се сервират веднага.