Сафрид тандури с гъби
Пресен сафрид, добре изпържен, е безспорен деликатес. Но сафридът е риба, заслужаваща доста повече интерпретации. Ето една рецепта, в която непретенциозните рибки са ненатрапчиво овкусени в индийски стил и гарнирани с нежни гъби. Ще се уверите, че резултатът е чудесен.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г сафрид или 4 малки морски кефала, почистени
- 1 с. л. джинджифил, настърган
- 1 скилидка чесън, пресован
- 1 ч. л. смлян кориандър
- ½ ч. л. смлян кимион
- 1 щипка канела
- 1 щипка чили
- 3 с. л. кисело мляко
- 2 с. л. олио
- сол на вкус
- за гъбите:
- 2 с. л. зехтин
- 400 г гъби кладница, нарязани на ивици
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 с. л. ситно нарязан девесил
- за соса:
- 2 с. л. зехтин
- 4 с. л. лимонов сок
- 1 щипка захар
- 1 с. л. ситно нарязан магданоз
- 1 скилидка чесън, пресован
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се джинджифилът, чесънът, кориандърът, кимионът, канелата, чилито, млякото, олиото и солта. Рибата се слага в получената марината и се оставя да постои 30 мин.
- 2.
Ако рибата е сафрид, се слага в загрят тиган с незалепващо покритие с 2-3 капки олио и се запича от двете страни на умерен огън до зачервяване. Ако е кефал, се изпича на грил или грил-тиган от двете страни.
- 3.
За гъбите зехтинът се загрява, слагат се гъбите и останалите продукти. Разбърква се 2-3 мин. на силен огън, докато порозовеят. Посоляват се и се поръсват с пипер на вкус.
- 4.
Продуктите за соса се разбъркват заедно и рибите се заливат с него.
- 5.
Рибата се сервира с гъбите.