Начало За нас Реклама Контакти

Сафрид тандури с гъби

Снимка за Сафрид тандури с гъби
40
Време за приготвяне: 40 мин. + 30 мин. мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пресен сафрид, добре изпържен, е безспорен деликатес. Но сафридът е риба, заслужаваща доста повече интерпретации. Ето една рецепта, в която непретенциозните рибки са ненатрапчиво овкусени в индийски стил и гарнирани с нежни гъби. Ще се уверите, че резултатът е чудесен.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 800 г сафрид или 4 малки морски кефала, почистени
  2. 1 с. л. джинджифил, настърган
  3. 1 скилидка чесън, пресован
  4. 1 ч. л. смлян кориандър
  5. ½ ч. л. смлян кимион
  6. 1 щипка канела
  7. 1 щипка чили
  8. 3 с. л. кисело мляко
  9. 2 с. л. олио
  10.  сол на вкус
  11. за гъбите:
  12. 2 с. л. зехтин
  13. 400 г гъби кладница, нарязани на ивици
  14. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  15. 1 с. л. ситно нарязан девесил
  16. за соса:
  17. 2 с. л. зехтин
  18. 4 с. л. лимонов сок
  19. 1 щипка захар
  20. 1 с. л. ситно нарязан магданоз
  21. 1 скилидка чесън, пресован
  22.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се джинджифилът, чесънът, кориандърът, кимионът, канелата, чилито, млякото, олиото и солта. Рибата се слага в получената марината и се оставя да постои 30 мин.

  2. 2.

    Ако рибата е сафрид, се слага в загрят тиган с незалепващо покритие с 2-3 капки олио и се запича от двете страни на умерен огън до зачервяване. Ако е кефал, се изпича на грил или грил-тиган от двете страни.

  3. 3.

    За гъбите зехтинът се загрява, слагат се гъбите и останалите продукти. Разбърква се 2-3 мин. на силен огън, докато порозовеят. Посоляват се и се поръсват с пипер на вкус.

  4. 4.

    Продуктите за соса се разбъркват заедно и рибите се заливат с него.

  5. 5.

    Рибата се сервира с гъбите.
     


Подходящи типове вина
Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари