Сач с пилешко месо
Глинените съдове имат особено въздействие върху храната, както заради специфичните си физически свойства, така и заради домашното усещане, което носят.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г пилешко филе, нарязано на хапки
- 100 г бекон, нарязан на ивици
- 1 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязана на тънки филийки
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 100 г гъби, нарязани на тънки ивички
- 1 червена чушка, нарязана на тънки кръгчета
- 1 зелена чушка, нарязана на тънки кръгчета
- 1 домат, нарязан на кръгчета
- 2 с. л. бяло вино
- 2 с. л. сметана
- 4 малки яйца
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 2 стръка пресен лук, нарязани на ситно
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сачът се загрява постепенно на котлона. Когато е много сгорещен, се слагат олиото и беконът. Разбъркват се, докато беконът си пусне аромата. Слагат се лукът, чесънът и месото. Поръсват се със сол и пипер на вкус.
- 2.
Щом месото се позачерви, се слагат гъбите, доматите и чушките. Разбъркват се и се налива виното. Щом се поизпари, се слага сметаната.
- 3.
Когато всичко остане на мазнина, се добавят пресният лук и магданозът, сачът се слага върху дървена подложка на масата и се чукват яйцата. Остатъчната топлина е достатъчна, за да ги сготви. По желание може да се разбъркат.