Руло от зеле
Необичайният поглед върху традиционната българска рецепта за пиле със зеле съчетава по изключително успешен начин млечни продукти, месо и зеленчуци. Това пълноценно ястие, освен че се приготвя много лесно, има оригинален и изкусителен външен вид.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 листа от бяло зеле
- 1 с. л. оцет
- 2 с. л. краве масло
- 400 г пилешки гърди, нарязани на много ситно или смлени
- 200 г сварени картофи, нарязани на ситно
- 200 г сварени моркови, нарязани на тънки кръгчета
- 100 г топено сирене, нарязано на ситно
- 100 г извара или крема-сирене
- 1 ч.л. кимион на зърна
- 100 г настърган кашкавал или пармезан
- 1 ч. л. лют червен пипер
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Дебелите жилки на зелето се изрязват внимателно, така че да не се нарежат листата. Слагат се да заврат 2 л вода с 1 с.л. сол и оцета и в тях се поставят листата от зеле за 3 мин. Изваждат се, слагат се в ледена вода, за да се охладят бързо, и се подсушават.
- 2.
Маслото се сгорещява и в него се слагат да се запържат месото и кимионът. Прибавят се картофите, морковите, изварата и сиренето. Всичко се подправя със сол и пипер на вкус.
- 3.
Зелевите листа се подреждат на правоъгълник върху лист фолио за свежо съхранение. Отгоре се разпределя плънката и се завива стегнато руло. Слага се в хладилника, за да се стегне за около 20 мин. Нарязва се на резени с дебелина 2 см.
- 4.
Резените зеле се подреждат в тавичка, намазана с масло, поръсват се с кашкавала и червения пипер и се запичат за 15 мин.
Вариации · Поръсете с натрошено синьо сирене, вместо с кашкавал. · Заменете пилешките гърди с кренвирши.