Начало За нас Реклама Контакти

Руло от зеле

Снимка за Руло от зеле
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Необичайният поглед върху традиционната българска рецепта за пиле със зеле съчетава по изключително успешен начин млечни продукти, месо и зеленчуци. Това пълноценно ястие, освен че се приготвя много лесно, има оригинален и изкусителен външен вид.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 8 листа от бяло зеле
  • 1 с. л. оцет
  • 2 с. л. краве масло
  • 400 г пилешки гърди, нарязани на много ситно или смлени
  • 200 г сварени картофи, нарязани на ситно
  • 200 г сварени моркови, нарязани на тънки кръгчета
  • 100 г топено сирене, нарязано на ситно
  • 100 г извара или крема-сирене
  • 1 ч.л. кимион на зърна
  • 100 г настърган кашкавал или пармезан
  • 1 ч. л. лют червен пипер
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Дебелите жилки на зелето се изрязват внимателно, така че да не се нарежат листата. Слагат се да заврат 2 л вода с 1 с.л. сол и оцета и в тях се поставят листата от зеле за 3 мин. Изваждат се, слагат се в ледена вода, за да се охладят бързо, и се подсушават.

  2. 2.

    Маслото се сгорещява и в него се слагат да се запържат месото и кимионът. Прибавят се картофите, морковите, изварата и сиренето. Всичко се подправя със сол и пипер на вкус.

  3. 3.

    Зелевите листа се подреждат на правоъгълник върху лист фолио за свежо съхранение. Отгоре се разпределя плънката и се завива стегнато руло. Слага се в хладилника, за да се стегне за около 20 мин. Нарязва се на резени с дебелина 2 см.

  4. 4.

    Резените зеле се подреждат в тавичка, намазана с масло, поръсват се с кашкавала и червения пипер и се запичат за 15 мин.

Вариации · Поръсете с натрошено синьо сирене, вместо с кашкавал. · Заменете пилешките гърди с кренвирши.

Септ. 2008
Още подобни рецепти
Коментари