Рулца от свински джоланчета на фурна
Людмил Станков е познат като едната половинка от тандема, който стои зад софийския ресторант „Вишните” и малкия семеен хотел „Шулеви къщи” в Копривщица. Ето една от неговите рецепти, представени в книгата "6 x 5 рецепти", която е подходяща за Коледната вечер.
СъставНеобходими продукти за 2
- 1 свинско джоланче с кожата
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 дафинов лист
- 3-4 зърна бахар
- 1 ч. л. горчица
- 2 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън за джолана
- 1 ч. л. чубрица
- 1 бланширан морков
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 с. л. масло
- 1 ч. ч. червено вино
- 500 г картофи, нарязани на пръчици
- 1 стрък мащерка
- 1 скилидка чесън за картофите
- 2 с. л. зехтин за картофите
- сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сварявам съвсем леко джолана, за да може да се обезкости по-лесно. При варенето слагам черен пипер, дафинов лист и бахар. Обезкостявам джолана. Приготвям си микс от смачкания чесън, горчицата и чубрицата, с който намазвам отвътре джолана, слагам моркова и го затварям, като увивам с конец или запечатвам с клечки. Поставям джолана в тава, на дъното поръсвам червен пипер, сипвам зехтин и с получената смес намазвам джолана. Върху него слагам парче масло, а около него наливам червено вино, затварям го с фолио и го пека на 180° С за 1-2 часа или докато омекне. Запичам го без фолио, докато се зачерви.
Смесвам пресните картофи със зехтина, сол, мащерка и счукана, но необелена, скилидка чесън. Слагам ги в тава и запичам до готовност.