Рулца от патладжани със свинско филе
Патладжаните са от Индия и Китай. И освен кьопоолу, мусака и пържени стават и за доста други вкусотии. Опитайте да ги загърнете около мръвка и няма да съжалявате.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 патладжана
- 600 г свинско филе
- 5 с. л. зехтин или олио
- 150 г прясно сирене, моцарела или пушено сирене
- ½ с. л. розмарин
- ½ с. л. риган
- 1 скилидка чесън
- 2 с. л. лимонов сок
- 100 г / ½ ч. ч. маслини
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се нарязват на тънки филии по дължина. Слагат се за 30 мин. в подсолена вода, отцеждат се и се подсушават. Всеки резен се намазва от двете страни със зехтин, слагат се в широка тава и се запичат до розово. Изваждат се и се слагат в купа да се задушат и омекнат.
- 2.
Свинското филе се нарязва на малки продълговати парчета според ширината на лентите патладжан, натриват се с ригана и розмарина и малко сол и след 10 мин. се запържват до златисто в малко мазнина. В края на пърженето се заливат с лимоновия сок и чесъна.
- 3.
Във всеки резен патладжан се слага парче филе, парченце сирене и половин обезкостена маслина. Завива се на стегнато руло и се закрепва с клечка за зъби. Всички рулца се слагат плътно едно до друго в огнеупорен съд и се запичат на 200°С за 10 мин.
Парчетата патладжани могат да се изпържат в олио.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия