Римска салата
Мариноването е изключително популярна техника в италианската кухня, както ще забележите в тази класическа рецепта, представена от Гергана Димитрова - поне 4 от продуктите са предварително обработени по този начин.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 мл качествен балсамов оцет или 2 с. л. висококачествена готова балсамова редукция
- ½ ч. ч. черни маслини без костилка
- ½ ч. ч. зелени маслини с чушка или без костилка
- 3 филенца аншоа
- 2 с. л. каперси, измити и отцедени
- 1 скилидка чесън
- 8 листа пресен босилек
- ½ ч. л. прясно смлян черен пипер
- 6 с. л. зехтин
-
600 г зрели домати
Начин на приготвяне
- 1.
Балсамовият оцет се налива в съд с незалепващо покритие и се слага да заври. След завирането огънят се намалява и се оставя да къкри около 20 мин., докато не оцетът не добие консистенцията на рядък сироп. Сваля се от котлона и се оставя да изстине леко. Получава се около ¼ ч. ч. балсамова редукция, която може да се използва и в други ястия.
- 3.
Маслините, магданозът, аншоата, каперсите, чесънът, босилекът, смленият черен пипер и зехтинът се смесват в купичка и се разбъркват.
- 4.
Доматите се нарязват на шайби с дебелина около 8 мм и се нареждат в чиния, като леко се застъпват. Салцата от маслини се разпределя равномерно върху доматите и отгоре се поръсва с балсамовата редукция.