Риболита
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 3 с. л. зехтин
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 стръка целина, нарязани на ситно
- 2 тиквички, нарязани на кръгчета
- 400 г консервирани или пресни домати
- 2 с. л. готово или домашно песто
- 1 л зеленчуков бульон
- 400 г сварен зрял фасул
- сол, черен пипер на вкус
- за гарниране
- 400 г спанак
- 1 с. л. зехтин
- 6-8 филии бял хляб
- 1 с. л. настъргано пармиджано
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се сгорещява и в него се слага лукът, чесънът, целината и морковите. Леко се запържват около 10 мин. Слагат се тиквичките. След 2 мин. се добавят нарязаните и обелени домати, пестото, бульонът и фасулът. Всичко се оставя да поври на тих огън 20 мин. Подправя се със сол и пипер.
- 2.
Преди сервиране спанакът се слага в сгорещения зехтин и се обръща, за да повехне. Подправя се.
- 3.
В чиниите за сервиране се слага по една филия бял хляб, отгоре се сипва по една лъжица от спанака и се налива по един черпак от супата. Леко се поръсва със зехтин и сирене.
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари