Рибни пакетчета
Както знаем, едно време писмата не са били слагани в плик, а са се навивали на руло и са се запечатвали с восък. След това куриер е пренасял тези свитъци от едно място до друго. В днешно време почти никой не пише вече писма на хартия, а пък свитъците и восъчните печати, изработени под формата на масивен пръстен, са останали само спомен. Защо да не възкресите старите порядки и да изпратите на челядта едно такова вкусно послание? Малките ще дотичат на мига!
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 6 филета от херинга, аншоа или друга дребна риба
- 1 ч. ч. сварен ориз
- 1 настърган морков
- 1 ч. л. настърган джинджифил, по желание
- 1 с. л. нарязан копър
- 3 с. л. сок от лимон
- 1 ч. ч. портокалов сок
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 4 с. л. стопено масло
- 1 ½ с. л. брашно
- 6 зелени пера от лук
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зелените лукови пера се попарват за 1 мин. във вряща вода.
- 2.
Смесват се оризът, морковът, копърът, 1 с.л. от маслото, лимоновата кора и се посоляват на вкус.
- 3.
Всяко парче риба се посолява леко, от вътрешната страна се разпределя плънката, навива се на стегнато руло и се завързва с луковите пера. Всяко рулце се намазва с масло и се пекат във фурна на 180°С около 20 мин.
- 4.
В останалото сгорещено масло се слага брашното, разбърква се и се наливат портокаловият и лимоновият сок. Сосът се бърка, докато се посгъсти. Подправя се със сол на вкус.