Пуешки кюфтенца със спагети
Пуешкото месо е предпочитано от много хора, които се хранят здравословно, заради ниското съдържание на мазнини. Това, както и наличието на доста протеини и витамини от В групата, правят пуешкото подходящо и за деца. А след малък престой в кухнята лично можете да се убедите, че рецептата, която ви предлагаме е еднакво добра за всички възрасти.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
- 50 мл прясно мляко
- 250 г смляно или скълцано пуешко или пилешко месо
- 1 малка кисела ябълка, настъргана на ситно
- ½ ч. л. сушена мащерка или чубрица
- сол и черен пипер на вкус
- 2 с.л. олио за пържене
- 2 с.л. нарязан на ситно босилек или магданоз
- за доматения сос:
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 600 г домати от консерва, нарязани на ситно
- 100 мл вода
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 ч. л. захар
- ½ ч. л. риган
- сол и черен пипер на вкус
- за украса:
- 8 маслини
- ½ краставица
- 1 червена чушка
- 1 стрък босилек
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се задушава лукът за кюфтенцата и за соса за 3-4 мин., докато омекне. Разделя се на две части. Трохите се заливат с млякото.
- 2.
Сосът се приготвя, като половината от задушения лук се връща на котлона и към него се прибавя чесъна. Сотира се за 1 мин. и се слагат останалите продукти. Сосът се оставя да къкри покрит 7 мин.
- 3.
Омесва се кайма от смляното месо, настърганата ябълка, мащерката, задушения лук, трохите, сол и пипер на вкус. Оформят се малки топчета, които се изпържват от всички страни в сгорещеното олио.
- 4.
Спагетите се приготвят според инструкциите на опаковката, изцеждат се.
- 5.
Ястието се сервира, като спагетите се слагат в купа и се заливат със соса, кюфтенцата се нанизват на шишчета по три, като се редуват с резенчета краставица и чушка. Забучват се до ръба на купичката и с маслини и босилек се оформя заешка муцунка.
Идея:
След изпържване кюфтенцата могат да се прехвърлят в доматения сос и да поврат 10 мин. в него.