Рибни кюфтенца с балсамови лукчета
Белите риби като тилапия и хек имат нежно месо с фин рибен вкус, затова те много вкусно се комбинират с ароматни продукти като балсамов оцет и дъхави сирена.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кюфтенцата:
- 800 г филе от риба - пангасиус, тилапия, хек
- 200 г настърган кашкавал – пушен или овчи
- 1 яйце
- 1 с. л. връхчета от копър
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 4 с. л. брашно
- 4 с. л. олио
- шарен пипер на вкус
- за балсамовите лукчета:
- 400 г дребни лукчета, цели
- 2 червени чушки, нарязани на квадратчета
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. балсамов оцет
- 2 с. л. соев сос
- 3 стръка мащерка
- 2 с. л. захар
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се подправя с шарен пипер на вкус и се слага да се свари на пара за около 15 мин.
- 2.
Омесват се на кайма накъсаните рибни филета, кашкавалът, яйцето, копърът и лимоновата кора. С влажни ръце се оформят 8 кюфтенца. Овалват се в брашното и се изпържват в загрятото олио.
- 3.
Лукчетата се срязват наполовина, ако са по-големи. Слагат се в загретия зехтин заедно с чушките за 3-4 мин. на умерен огън. Добавят се оцетът, соев сос, мащерката и захарта. Разбъркват се още 5-6 мин., докато добре се зачервят и карамелизират. Поръсват се с магданоза.