Рибни кюфтенца от Норвегия

Скандинавците са пословични със своите рибни ястия. Имат не само хиляди километри морски бряг, но и прекрасни реки и езера, в които живеят безброй видове риба. Естествено, приготвят ги с умение и фантазия и иноземците могат само да преглъщат, когато четат подобни рецепти. Но защо само да преглъщаме, когато можем да вкусим тези вълшебства! И какъв по-хубав повод от това от Никулден, празника на рибарите!
СъставНеобходими продукти за 3 порции
- 600 г филе от риба
- 50 г пушени гърди
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 ч.л. масло
- 2 филии бял хляб
- 3 с. л. прясно мляко
- 1 с. л. червен пипер
- 1 с. л. MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки
- за соса:
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. нишесте
- 250 мл прясно мляко
- 125 г заквасена сметана
- 1 с. л. MAGGI® Унисос
- лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филето се смила. Пушените гърди се нарязват на ситно и се запържват в сух тиган. Прибавят се маслото и лукът. Пържи се до златисто. Отстранява се от огъня.
- 2.
Средата на хляба се накисва в млякото, изстисква се и се прибавя към лука. Омесват се кайма от смляната риба, хлебната смес, пипера и MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки.
- 3.
Оформят се кюфтенца, които се пускат да се варят в съд с вряща вода на тих огън за около 20 мин. Отцеждат се и се държат на топло. Бульонът от варенето се запазва.
- 4.
Приготвя се сос, като нишестето се разтваря в млякото и се слага да заври в 1 ч.ч. от запазения бульон. Подправя се със заквасена сметана, MAGGI® Унисос и лимонов сок. Кюфтенцата се слагат в соса и щом заврат, се махат от огъня. Поднасят се с варени картофи.