Рибки с билков сос
Външният вид на това ястие със сигурност ще изкуши всяко дете, каквато е и главната му идея. Но освен че е ефектно и интересно, то е и вкусно и полезно, защото е приготвено с качествени и добре съчетани продукти.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от бяла риба
- 300 г картофи
- 1 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- сол на вкус
- пипер на вкус
- за билковата салца:
- 2 с. л. магданоз
- 2 с. л. босилек
- 2 с. л. пресен лук
- 1 с. л. лимонов сок
- 5 зелени маслини
- 3 с. л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и се нарязват на много тънки кръгчета. Бланшират се 1 мин. във вряща подсолена вода и се подсушават.
- 2.
Филетата се оформят като рибки, посоляват се, поръсват се със сол, лимонов сок, лимонова кора и нарязания магданоз. Отгоре се подреждат кръгчетата картофи като люспи. Поръсват се със зехтин и се слагат да се пекат в загрята фурна на 180°С за около 10 мин.
- 3.
През това време се приготвя сосът, като всички съставки се пасират заедно.
- 4.
Готовата риба се сервира с прясна салата и свежия сос.